Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tuntunan Praktis Fiqih Wanita

Tuntunan Praktis Fiqih Wanita
Terbitan: Pustaka Ibnu Umar
Product Code: Pustaka Ibnu 'Umar (12(3))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 17.8 x 12.7 x 1.3

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM20.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tuntunan Praktis Fiqih Wanita | Judul Asal (Arab): Tanbiihaat Alaa Ahkaami Takhtashshu bil Muminaat | Penulis: Syaikh Dr. Soleh B. Fauzan al-Fauzan | Penerbit: Pustaka Ibnu ‘Umar | Berat: 300g | Muka Surat: 239m/s. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]


Sesungguhnya kaum wanita memiliki kedudukan yang mulia dalam Islam, dan banyak sekali hal-hal penting berkaitan dengan wanita dijelaskan dalam al-Qur’an dan as-Sunnah. Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam memberikan bimbingan yang khusus kepada para wanita dalam banyak hadis-hadisnya. Sama ada bimbingan dalam hal ehwal agama mereka mahupun dunia mereka.

Risalah ini adalah risalah ringkas yang disusun secara ringkas, ringan, santai, tetapi padat dengan informasi-informasi penting yang wajib diketahui oleh para wanita yang benar-benar mengambil berat tentang agama dan dirinya. Risalah ini disusun oleh Syaikh Dr. Soleh B. Fauzan al-Fauzan hafidzahullah, salah seorang anggota majlis fatwa Arab Saudi dan merupakan seorang ilmuan tersohor dunia saat ini. Ia adalah buku yang mudah berkaitan hukum-hakam fiqh kewanitaan dalam Islam.

Di antara yang dimuatkan oleh penulis melalui bukunya ini yang pertamanya adalah sekitar hukum-hukum umum berkaitan kedudukan wanita sebelum dan setelah datangnya Islam, serta sikap musuh-musuh Islam terhadap kaum wanita.

Kemudian penulis muatkan pula dengan asas-asas fiqh kewanitaan seperti hukum-hakam menghias diri bagi wanita, hukum-hakam haidh, istihadhah, dan nifas. Hukum-hakam khusus tentang hijab dan penutupan aurat dan bentuk-bentuk. Seterusnya dimuatkan pula perbahasan fiqh solat bagi wanita, hukum-hakam pengurusan jenazah bagi kaum wanita, hukum-hakam dan sunnah-sunnah puasa bagi wanita, hukum-hakam khusus haji dan umrah bagi wanita, hukum-hakam kekeluargaan sebagai wanita, sampailah kepada bab-bab penjagaan diri dan kehormatan bagi wnaita.

Semua ini dibahaskan secara santai dan tuntas namun tanpa mengabaikan aspek-aspek ilmiyah dengan menjelaskan sumber-sumber nukilan dalil-dalil dan pendapat para ulama lainnya. Semoga ia bermanfaat dan mampu menjadi panduan mudah bagi setiap kaum wanita yang ikhlash mahu mengamalkan agamanya dengan benar.

Sesungguhnya bagi kaum lelaki dan wanita itu secara umumnya adalah sama di sisi Allah berdasarkan amal-amal mereka. Bagi kaum lelaki dan wanita itu ada amal-amal yang bersifat umum untuk mereka, dan bagi mereka ada pula amal-amal yang bersifat khusus menyangkut sama ada khas bagi lelaki, mahupun yang terkhusus bagi wanita.

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Sesiapa yang beramal dengan amal yang soleh, sama ada lelaki ataupun wanita dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepada mereka kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah usahakan.” (Surah an-Nahl, 16: 97)

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net