Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Aqidah Wihdatul Wujud Sayyid Quthub

Aqidah Wihdatul Wujud Sayyid Quthub
Terbitan: Pustaka Ar-Rayyan
Product Code: Pustaka ar-Rayyan
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 19 x 14 x 0.5

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM8.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Aqidah Wihdatul Wujud Sayyid Quthub | Judul Asal ('Arab): Ta'qiid ma wa Raddi fii maqoqla Athwaari Sayyid Quthub fii Wihdatul Wujuud wa Difa' Syubuhi al-Mu'tardhiin | Penulis: Syaikh Prof. Dr. Rabe' B. Hadi al-Madkhali hafidzahullah | Penerbit: Pustaka Ar-Rayyan | Berat: 150g | Muka Surat: 92m/s. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]


Sayyid Quthub, seorang tokoh yang tidak asing lagi dalam kalangan pendukung Ikhwanul Muslimin. Seorang yang membawa pelbagai ideologi sesat yang ditebarkan ke khalayak umum melalui banyak karya-karyanya.

Antaranya beliau mencela para sahabat Nabi, menghidupkan ideologi takfir dan pemberontakkan, mengatakan al-Qur’an ibarat note-note muzik, mencela para ulama hadis, dan sehingga beliau termasuk turut menganut fahaman aqidah wihdatul wujud yang terdapat dalam aqidah hindu dan kaum sufi al-Hallaj. Ini sebagaimana yang dibuktikan oleh buku kecil ini, didedahkan oleh Syaikh Dr. Rabe’ B. Hadi al-Madkhali hafidzahullah.

Aqidah wihdatul wujud adalah aqidah yang kufur, iaitu aqidah yang mengimani bahawa Allah dan alam ini adalah satu, tiada hakikat wujud melainkan wujudnya Allah. Allah dan makhluk adalah satu. Bahkan Sayyid Quthub meyakini bahawa apabila sampai kepada satu fasa atau maqam tertentu, pasti seseorang itu tidak akan melihat di alam ini melainkan hakikat Allah. Ini memberi kesan bahawa setiap apa yang ada kita lihat ini adalah Allah?! Subhanallah... Bahkan sehingga sama ada yang buruk mahupun yang baik, semuanya juga adalah Allah. Mustahil! Laa hawla walaa Quwwata illaa billaah...

Penegasan beliau terhadap aqidah ini boleh dilihat dalam banyak karya-karya beliau dari sya’ir-sya’ir beliau, sehingga dalam kitab beliau Fii Dzilaalil Qur’an yang cukup terkenal dan dianggap sebagai kitab tafsir yang bagus oleh para pentaksubnya. Dalam Fii Dzilaalil Qur’an, beliau menegaskannya ketika menghuraikan Surah al-Hadid ayat 3, dan juga ketika menghuraikan Surah al-Ikhlas.

Demikianlah Sayyid Quthub, seorang tokoh yang dipuja dan diangkat bahkan dianggap sebagai Syahid! Rupanya adalah seorang yang jauh dari jalan kebenaran. Mengolah Islam sehingga menjadi fahaman yang baru. Namun, lantaran kelemahan dan kejahilan masyarakat, ramai yang tidak menyedari hakikat ini. Lalu mereka mengimaninya pula, kemudian mereka pun tersesat, bahkan mendakwahkan dan menyebarkannya kepada yang lain.

Maka dari itulah para ulama pun tampil menjelaskan hakikat keadaan yang sebenarnya, walaupun sudah pasti ia akan menimbulkan kontroversi dan kemarahan terhadap para pentaksubnya. Semoga orang-orang yang berilmu, yang memiliki jiwa yang hanif, dan yang memahami aqidah Islam yang benar akan memahami bagaimana seharusnya menyikapi hal ini dengan lapang dada, terbuka, dan tunduk terhadap kebenaran.

Tinggalkanlah kesesatan, ambillah dan perjuangkanlah kebenaran. Berhati-hatilah terhadap bahaya ideologi pemikiran yang dibawa oleh Sayyid Quthub. Kembali-lah kepada aqidah ahlus sunnah wal-jama’ah yang benar. Aqidah yang dibawa oleh para Rasul. Yang didakwahkan oleh Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa Sallam kepada para sahabatnya, para Tabi’in, dan para pendukungnya, termasuk para imam-imam mazhab dan ahli hadis seperti Imam Malik, Sufyan ats-Tsauri, Sufyan Ibn ‘Uyainah, asy-Syafi’i, al-‘Auza’i, Ahmad B. Hanbal, ath-Thahawi, al-Barbahari, al-Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi, Abul Hasan al-Asy’ari (sebagaimana dalam al-Ibanah) dan selainnya. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net