Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Shahih dan Dhaif Hadis Kitab Nailul Authar

Shahih dan Dhaif Hadis Kitab Nailul Authar
Shahih dan Dhaif Hadis Kitab Nailul Authar Shahih dan Dhaif Hadis Kitab Nailul Authar
Terbitan: Al Qowam
Product Code: Al-Qowam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 10.9 x 19.4 x 27.5

ISBN: 9786028417693
Availability: Out Of Stock
Price: RM175.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Shahih dan Dhaif Hadis Kitab Nailul Authar | Judul Asal (‘Arab): Shahih wa Dhaif Nail Al-Authar | Penulis/Penyusun: Al-Imam Asy-Syaukani rahimahullah (Wafat: 1250H) | Tahqiq/Ta’liq: Dr. Muhammad Hambal Shafwan | Syarah: Dr. Muhammad Hambal Shafwan | Penterjemah: Team Al-Qowam | Penerbit: Al-Qowam | Berat: 3965g | Muka Surat: 2 Jilid lengkap, 1058m/s. + 932m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 25.7cm (tinggi) x 19.4cm (lebar) x 10.9cm (tebal) | ISBN: 978-602-8417-69-3 |


Nailul Authar atau judul lengkapnya Nailul Authar Syarh Muntaqal Akhbar, merupakan kitab hadits karya salah seorang ulama pakar ilmu Al-Qur’an dan hadits, mufti, dan ulama rabbani, yakni Al-Imam Asy-Syaukani rahimahullah (Wafat: 1250H). Ia merupakan kitab syarah, penjelasan dan huraian bagi hadis-hadis di kitab Muntaqal Akhbar atau juga dikenal dengan Al-Muntaqa. Al-Muntaqa ini adalah merupakan kitab himpunan hadis-hadis hukum (feqah/fiqh) yang asalnya disusun oleh Asy-Syaikh Majdudin Ibnu Taimiyyah, datuk kepada ulama tersohor Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyyah.

Kitab ini kemudiannya diberikan takhrij dan status penilaian hadis-hadisnya dengan berpandukan kajian seorang ulama hadis masa kini yang telah dikenal banyak melahirkan karya-karya ilmiyah dan monumental di bidang fiqh dan hadis, yakni Asy-Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani rahimahullah (Wafat: 1421H). Beliau juga merupakan salah seorang ulama besar merangkap pensyarah di bidang hadis dan ilmu-ilmunya di Universiti Islam Madinah pada zamannya. Kredibiliti dan ketelitian beliau diakui oleh banyak dari kalangan ulama besar.

Di antara kitab-kitab hadis di bidang feqah/fiqh semisal Nailul Authar pada kedudukan yang sebaris, adalah seperti Al-Muharrar Ibn ‘Abdil Hadis, Bulughul Maram oleh Ibn Hajar Al-‘Asqalani, dan ‘Umdatul Ahkam oleh Asy-Syaikh ‘Abdul Ghani Al-Maqdisy. Keempt-empat kitab ini semuanya sama-sama merupakan himpunan hadis-hadis hukum, berada pada kategori dan orientasi yang sama. Hanya cuma, ianya berbeza dari sisi jumlah hadis-hadis yang termuat di dalamnya.

Kitab-kitab yang disebutkan ini secara umum sifat dan fokusnya adalah sama, yakni sebagai rujukan (maraji’) bagi para penuntut ilmu syar’i, bacaan umum penuntut ilmu, hadis-hadis penting dan ‘umdah (asas) yang dianjurkan dikuasai dan dihafal oleh penuntut ilmu, dan merupakan hadis-hadis ‘umdah bagi setiap mazhab feqah yang empat.

Semoga bermanfaat sebagai rujukan, semakkan dan bacaan.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net