Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Arabic Gum (Al-Manna) 100g

Arabic Gum (Al-Manna) 100g
Arabic Gum (Al-Manna) 100g Arabic Gum (Al-Manna) 100g Arabic Gum (Al-Manna) 100g Arabic Gum (Al-Manna) 100g Arabic Gum (Al-Manna) 100g
Terbitan: Pilihan Muslim
Product Code: Arabic Gum (7(4))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 10 x 10 x 7

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM16.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Item: Arabic Gum (Al-Manna) 100g | Sumber Import: Sudan | Diimport oleh: Atsar Enterprise | Dibungkus oleh: Atsar Enterprise | Kandungan: 100g Ketulan Arabic Gum Asli (Al-Manna) | Berat: 100 gram (Tidak termasuk bekas).


Arabic Gum berbentuk ketulan kristal atau disebut juga dengan nama gam ‘Arab, getah arab, Al-Manna, atau Acacia Gum. Ia terhasil (dituai) dari sejenis pokok dikenal sebagai Acacia senegal yang tumbuh meliar di sekitar kawasan gurun atau Savanna seperti terdapat di Amerika Utara, Sudan, Nigeria dan di sebahagian kawasan di India. Sudan dan Nigeria adalah dua negara pengeluar utama dan terbesar dunia. Manakala negara pengimport terbesar adalah dari negara-negara eropah termasuk UK.

Arabic Gum ini dimanfaatkan antaranya sebagai makanan tambahan, ramuan perubatan, campuran minuman/makanan, dan juga kosmetik.

Berdasarkan sumber dan penelitian, Arabic Gum telah dimanfaatkan oleh manusia semenjak ribuan tahun lalu, dan ia turut disebutkan di dalam Al-Qur’an (Surah Al-Baqarah, 2: 57) sebagai antara makanan yang baik serta disentuh pula oleh kitab-kitab Tafsir.

Cara Konsumsi (pengambilan/makan/minum)

>> Ambil beberapa ketulan dari Arabic Gum tersebut, bersihkan dengan cara merendamkannya ke dalam air dan kacau sekitar satu minit. Satu hingga tiga sudu teh sesuai untuk penyediaan sejumlah secawan atau segelas air.

>> Gantikan dengan air yang baru dan kacau (atau goncangkannya di dalam bekas bertutup) sehingga larut lalu diminum.

>> Atau boleh juga biarkan ia terendam semalaman (tanpa dikacau) lalu diminum keesokannya setelah ditapis (bagi mengasingkan sisa mendakan atau lebihan tidak larut).

>> Jika ada sisa yang tidak larut dan masih berbentuk ketulan, ianya boleh ditapis, diasingkan dan dikeringkan untuk digunakan di masa yang lain.

>> Dicadangkan meminumnya sebelum tidur di malam hari atau ketika sarapan di pagi hari.

>> Boleh diminum bersama campuran minuman atau manisan tertentu yang lain.

Selamat mencuba.

Dokumentari berkaitan

Berikut kami kongsikan salah satu rakaman dokumentari (berbahasa Melayu) yang membincangkan tentang Arabic Gum (atau disebut juga dengan nama Al-Manna).

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net