Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tauhid Rububiyah, Uluhiyah, Asma' dan Sifat, Bidaah dan Menyerupai Triniti

Tauhid Rububiyah, Uluhiyah, Asma' dan Sifat, Bidaah dan Menyerupai Triniti
Terbitan: Al-Hidayah Publication (KL)
Product Code: Al-Hidayah Publications (7(3))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 21 x 14 x 1.3

ISBN: 9789674392390
Availability: In Stock
Price: RM17.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tauhid Rububiyah, Uluhiyah, Asma’ dan Sifat, Bidaah dan Menyerupai Triniti | Judul Asal (‘Arab): Al-Qaul As-Sadid fi Ar-Raddi ‘ala man Ankara Taqasiim At-Tauhid | Penulis: Asy-Syaikh Prof. Dr. ‘Abdurrozzaq bin ‘Abdul Muhsin ‘Al-‘Abbad Al-Badr hafidzahullah | Tahqiq/Takhrij: Penulis | Penterjemah: Dr. Basri Ibrahim | Penerbit: Al-Hidayah Publication | Berat: 324gram | Muka Surat: 269 m/s. (Soft cover) | Ukuran buku: 21cm (tinggi) x 14cm (lebar) x 1.3cm (tebal) | ISBN: 978-967-439-239-0 |


TAUHID rububiyah: Mengesakan Rabb yang mencipta, mentadbir dan memberi rezeki kepada sekalian alam semesta. Yakni tiada Rabb yang lain yang bersekutu dengan-Nya.

TAUHID uluhiyah: Mengesakan peribadahan hanya untuk Rabb yang mencipta, mentadbir dan memberi rezeki kepada sekalian alam semesta. Tidak melakukan peribadahan untuk selain-Nya.

TAUHID asma’ wa sifat: Mengesakan nama-nama dan sifat-sifat ketuhanan yang sempurna, kamil dan mutlak hanya untuk Rabb (Tuhan) yang mencipta, mentadbir dan memberi rezeki kepada sekalian alam semesta.

Demikianlah serba ringkasnya...

Namun akhir-akhir ini suasana yang agak tidak harmoni berlaku dalam kalangan sebahagian ahli ilmu yang mengajar kedua-dua pendekatan di atas, dan ia mula tercetus di negara kita saat ini. Malah sehingga kadang-kadang kata-kata yang keras, kasar, tuduhan sesat, bidaah dan juga menyerupai triniti dilemparkan ke atas ahli ilmu yang menyampaikan perbahasan ini.

Sedangkan pembahagian perbahasan seperti di atas telah sedia dimaklumi dalam kalangan ulama sejak generasi terdahulu lagi.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut hakikat pembahagian perbahasan tauhid tersebut berserta dalil-dalil yang mendukungnya, maka buku ini telah berusaha memberi pendedahan secara terperinci dan mudah difahami. Dengan mengkaji secara mendalam, semoga kita akan lebih terbuka dalam memahami pandangan-pandangan para ulama berkaitan isu ini.

Buku ini diterjemahakan dari kitab yang berjudul,

Al-Qaul As-Sadid fi Ar-Raddi ‘ala man Ankara Taqasiim At-Tauhid

(Perkataan yang tegas pada membantah siapa yang mengingkari pembahagian Tauhid)

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net