Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Amalan Penebus Dosa

Amalan Penebus Dosa
Terbitan: Naashirus Sunnah
Product Code: Nashirussunnah
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 21 x 14.3 x 8

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM18.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Amalan Penebus Dosa | Judul Asal (‘Arab): -  | Penulis: Abu Yahya Badru Salam | Penerbit: Nashirussunnah | Berat: 250gram | Muka Surat: 152 m/s. (Soft cover)


Kata Ibnu Mas’oud radhiyallahu ‘anhu dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam:

إِنَّ المُؤْمِنَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَأَنَّهُ قَاعِدٌ تَحْتَ جَبَلٍ يَخَافُ أَنْ يَقَعَ عَلَيْهِ، وَإِنَّ الفَاجِرَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَذُبَابٍ مَرَّ عَلَى أَنْفِهِ

“Sesungguhnya seorang mu’min melihat dosa-dosanya seakan-akan dia sedang duduk di bawah gunung yang dia bimbang gunung tersebut akan tumbang menghempapnya. Manakala orang-orang fajir, mereka melihat dosa-dosanya seperti lalat yang lalu di atas hidungnya.” (Shahih Al-Bukhari, no. 6308)

Dosa dan maksiat memiliki pengaruh yang sangat buruk bagi hati dan tubuh manusia. Walaupun seseorang tercatat memiliki ilmu dan peluang untuk mendapatkan kemuliaan dari Allah Subhanahu wa Ta’ala. Yang lebih berbahaya, hasil dari sebuah maksiat yang menumbuhkan cabang-cabang maksiat lainnya. Sebagaimana satu kebaikan menumbuhkan kebaikan-kebaikan lainnya.

Oleh kerana itu, seorang hamba yang menyedari bahawa dirinya tidak luput dari dosa akan sentiasa bertaubat dan mengharapkan perlindungan dari-Nya. Dia pun akan mencari tahu dan mempelajari pelbagai sebab dan amalan agar tidak tergelincir pada perbuatan tersebut.

Dengan menghadirkan hadis-hadis sahih dan beberapa penjelasan ulama, buku ini akan membantu seseorang untuk mengenali hakikat maksiat, sebab dan akibatnya secara ringkas dan padat. Di antara fokus utamanya adalah bagi membimbing kita bersama mempelajari amalan-amalan penebus dosa dan beberapa solusi untuk menghindari dosa-dosa sedaya upaya kita.

Baarakallaahufiikum.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net