Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Faedah & Adab Berdoa

Faedah & Adab Berdoa
Terbitan: Naashirus Sunnah
Product Code: Nashirussunnah
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 15 x 10 x 0.4

ISBN: 9786027734586
Availability: In Stock
Price: RM5.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Faedah & Adab Berdoa | Judul Asal (‘Arab): (Tidak dinyatakan) | Penulis: Muhammad Sulhan Jauhari | Tahqiq/Takhrij: Penterjemahan | Penterjemah: - | Penerbit: Nashirussunnah | Berat: 42g | Muka Surat: 80 m/s. (Soft cover) | Ukuran buku: 15cm (tinggi) x 10cm (lebar) x 0.4cm (tebal) | ISBN: 978-602-7734-58-6 |


Kehidupan sehari-hari seorang muslim tidak dapat lepas dari berdoa kepada Allah ‘Azza wa Jalla. Ketika memulakan perjalanan, dia berdoa. Ketika mencari rezeki dia berdoa. Ketika hendak tidur dia berdoa, ketika bangun dari tidur juga dia berdoa. Demikianlah, sebahagian dari keindahan hidup seorang muslim adalah tidak luput dari doa. Dia sentiasa memanjatkan doa, pengharapan, dan keberkahan dari Allah Ta’ala.

Berdoa adaah ibadah yang mulia kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala, dan Allah sangat menyukai hamba-Nya yang banyak berdoa kepada-Nya. Doa juga adalah senjata bagi seorang mukmin, bila dan di manapun dia boleh menggunakannya. Bahkan di saat dalam keadaan lemah tidak mampu bergerak, di saat terbaring lemas di atas tempat pembaringan juga dia boleh berdoa dengan hatinya dengan memohon kebaikan bagi dirinya dari sisi Allah Ta’ala.

Ibadah mulia yang satu ini mudah untuk dilaksanakan oleh sesiapa pun, melainkan hanya orang-orang yang sombong saja akan merasa berat untuk berdoa. Dan dikatakan oleh sebahagian salaf bahawa doa kalian adalah tanda keimanan kalian kepada Allah. Banyaknya doa menunjukkan tingginya keimanan dan kebergantungan hanya kepada Allah.

Akan tetapi bukan bererti semua doa yang dipanjatkan oleh seorang hamba itu pasti akan diperkenankan oleh Subhanahu wa Ta’ala. Sebagaimana ibadah-ibadah yang lainnya, doa juga memiliki syarat-syarat dan adab-adab yang wajib dipatuhi oleh seorang hamba. Bila ia mematuhinya, nescaya Allah memperkenankannya, atau boleh jadi Allah akan menggantikannya dengan suatu yang lebih baik lagi.

Agar doa kita dipernankan oleh Allah, sangat perlu bagi kita mempelajari dan memahami syarat-syarat dan adab-adab dalam berdoa. Maka, ini adalah sebuah risalah (buku poket) yang sangat penting berkaitan hal tersebut. Pada buku ini menyeraikan:

>> Kedudukan dan keutamaan Doa.

>> Waktu-waktu doa mustajab.

>> Orang-orang yang diperkenankan doanya.

>> Agar mendapat doa malaikat.

>> Faktor yang menghalang terkabulnya doa.

>> Adab-adab Berdoa.

>> Nasihat-nasihat indah.

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net