Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Etika Beramar Ma’ruf Nahi Mungkar Karya Ibnu Taimiyah

Etika Beramar Ma’ruf Nahi Mungkar Karya Ibnu Taimiyah
Terbitan: Gema Insani
Product Code: Gema Insani
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 17.8 x 12.1 x 1

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM15.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Etika Beramar Ma’ruf Nahi Mungkar | Judul Asal (Arab): Al-Amru bil Ma’ruf wan Nahyu Anil Munkar | Penulis: Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah (Wafat: 728H) | Penerbit: Gema Insani | Berat: 180g | Muka Surat: 105m/s. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]


Sebagaimana solat, ia adalah ibadah yang diikat dengan rukun dan syarat-syaratnya. Tidak akan diterima solat tersebut tanpa dipenuhi rukun serta syarat-syarat sahnya solat.

Demikian juga perkara-perkara yang lainnya. Kalau dalam persoalan buang air, istinja’, dan adab-adab makan atau minum pun Rasulullah mengajarkan kita kaedah-kaedahnya, tidak mungkin beliau Shallallahu ‘alaihi wa Sallam terlupa menjelaskan bagaimana kaedah yang benar dalam menasihati pemerintah dan amar ma’ruf nahi mungkar ini.

Maka ini adalah suatu yang perlu kita akui dengan ikhlas dan jujur. Allah dan Rasul-Nya tidak pernah lupa untuk menjelaskannya. Amar ma’ruf nahi mungkar adalah suatu perkara yang diperintahkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala kepada umat Islam yang memenuhi syarat-syarat dan kelayakan. Ia diperintahkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala agar dilaksanakan dengan garis panduannya. Allah tidak memerintahkan sesuatu perkara kepada hambanya dengan begitu sahaja tanpa sebarang penjelasan mahupun perincian.

Jadi secara umumnya, amar ma’ruf nahi mungkar adalah perbuatan mengajak kepada kebaikan dan menolak  kemungkaran berdasarkan syarat dan garis panduan serta petunjuk al-Qur’an dan as-Sunnah.

Amar Ma’ruf dan nahi mungkar adalah salah satu dasar dalam agama yang dengannya kebaikan menjadi jelas dan tersebar. Manakala kemungkaran berkurang, tersembunyi, dan menghilang.

Allah Subhanahu wa Ta’ala menjelaskan bahawa di antara ciri dan sikap orang yang beriman dan beruntung adalah dia melaksanakan amar ma’ruf nahi mungkar. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka adalah penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka mengajak kepada yang ma'ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (Surah at-Taubah, 9: 71)

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

“Dan hendaklah ada di antara kamu SEGOLONGAN umat yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh kepada yang ma’ruf, dan mencegah dari yang munkar. Merekalah orang-orang yang beruntung.” (Surah Ali ‘Imran, 3: 104)

Manakala sifat dan ciri-ciri orang munafiq pula adalah mereka melarang amar ma’ruf dan mengajak kepada yang mungkar. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمُنْكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ نَسُوا اللَّهَ فَنَسِيَهُمْ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

“Orang-orang munafiq lelaki dan perempuan. Sebahagian dengan sebahagian yang lain adalah sama, mereka mengajak melaksanakan yang munkar dan melarang melaksanakan yang ma'ruf dan mereka menggenggamkan tangannya. Mereka telah lupa kepada Allah, maka Allah melupakan mereka. Sesungguhnya orang-orang munafiq itu adalah orang-orang yang fasiq.” (Surah at-Taubah, 9: 67)

Manakala dalil hadis, perintah amar ma’ruf nahi mungkar disebutkan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sebagaimana berikut:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ

“Sesiapa yang melihat di kalangan kamu suatu kemungkaran, maka tegahlah ia dengan tangannya. Sekiranya tidak mampu, maka tegahlah dengan lisannya (perkataan). Sekiranya tidak mampu, maka tegahlah dengan hatinya dan itulah selemah-lemah iman.” (Shahih Muslim, Kitab al-Iman, no. 49)

Kata Imam al-‘Adzim al-Abadi rahimahullah:

قال العلماء ولا يسقط عن المكلف الأمر بالمعروف والنهي عن المنكر لكونه لا يفيد في ظنه بل يجب عليه فعله فإن الذكرى تنفع المؤمنين

“Berkata para ulama, kewajiban amar ma’aruf nahi mungkar tidak gugur hanya disebabkan ia tidak memberikan sebarang kesan. Bahkan dia wajib melakukannya kerana peringatan itu memberi manfaat kepada orang mukmin.” (al-‘Azhim al-Abadi, ‘Aun al-Ma’bud, 11/330)

Sekiranya umat Islam mengabaikan amar ma’ruf nahi mungkar, ia akan menjadi sebab datangnya pelbagai musibah, kebinasaan, dan keburukan. Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوْا الظَّالِمَ فَلَمْ يَأْخُذُوا عَلَى يَدَيْهِ أَوْشَكَ أَنْ يَعُمَّهُمْ اللَّهُ بِعِقَابٍ مِنْهُ

“Sesungguhnya apabila manusia melihat sesuatu kezaliman tetapi tidak bertindak menahan dengan tangannya atau tidak mempedulikannya, dibimbangi Allah mengenakan hukuman (azab) kepada mereka.” (Sunan at-Tirmidzi, no. 2168. At-Tirmidzi mensahihkannya)

Jadi, bagaimanakah sebenarnya seharusnya amar ma’ruf nahi mungkar itu dilaksanakan? Apa syarat-syaratnya? Siapakah yang berhak melaksanakannya?

InsyaAllah, melalui buku yang ringkas dan tuntas ini, Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah (Wafat: 728H) akan menjelaskannya kepada kita. Buku karya beliau ini termasuk antara buku yang besar manfaatnya, masyhur, dan sering menjadi rujukan dan sandaran para ilmuan dalam perkara berkaitan. [Disediakan oleh krew Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net