Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Penaklukan Dalam Islam

Penaklukan Dalam Islam
Terbitan: Darus Sunnah
Product Code: Darus Sunnah (10(6))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 25 x 16.6 x 2.6

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM54.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Penaklukan Dalam Islam | Judul Asal (‘Arab): Al-Futuuhul Islaamiyah | Penulis: Dr. ‘Abdul ‘Aziz bin Ibrahim Al-‘Umari | Penerbit: Darus Sunnah | Berat: 1.0kg | Muka Surat: 419 m/s. (Hard cover). [Disediakan oleh Atsar Ent., www.atsar.ilmusunnah.com]


Buku yang berada di hadapan pembaca ini merupakan huraian dan rincian sejarah perjalanan jihad dan pembukaan [atau penaklukan demi penaklukan] wilayah-wilayah di bawah pemerintahan islam sejak dari Penaklukan Kota Makkah [atau Fathul Makkah] hingga Eropah Timur.

Di dalamnya dijelaskan secara rinci fasa demi fasa dan bahagian demi bahagian dengan sang penulis berusaha memilih riwayat-riwayat yang terkuat dari pelbagai riwayat pilihan yang tersedia. Di dalamnya penulis juga memilih tema-tema terbaik sehingga tidak terlalu memanjangkan pada kisah-kisah yang tidak perlu. Semua itu bertujuan agar dapat memberikan gambaran yang komprehensif mengenai perjalanan Jihad dalam bentangan sejarah Islam sejak masa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam hingga akhir Bani ‘Utsmaniyah.

Dalam literatur sejarah peradaban Islam di Nusantara, kehadiran buku ini memberikan informasi yang mendalam berkaitan usaha kaum muslimin membebaskan Parsi dan Romawi dalam rentang waktu yang sangat panjang serta liku-liku perjalanan yang mendebarkan yang pernah terjadi dalam perang salib. Kedua informasi tersebut merupakan maklumat langka di buku ini, yang dapat ditemukan di buku ini.

Dari aspek akademik dan nilai ilmiah, insyaAllah disiplin tersebut mewarnai penulisan buku ini dengan baik, pemberian definisi dan tujuan setiap judul sebelum masuk ke medan perbahasan juga turut dimuatkan, urutan judul secara sistematik, pengungkapan tulisan secara kronologis-analisis, dan penutup sebagai kesimpulan.

Dengan bukti-bukti yang meyakinkan dan bentuk penulisan yang mengesankan, buku ini layak menjadi buku rujukan dalam kajian pendidikan Sejarah Islam atau Sejarah Peradaban Islam fasa menengah atas dan universiti, yang akan memberikan pengetahuan baru tentang rincian-rincian perjuangan mempertahankan Al-Quds dan perang salib.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net