Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tata Cara Wudhu & Shalat Orang Sakit

Tata Cara Wudhu & Shalat Orang Sakit
Terbitan: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: Pustaka Imam asy-Syafi'i
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 10.1 x 14.8 x 0.7

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM12.00

10 or more RM8.80
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tata Cara Wudhu & Shalat Orang Sakit | Judul Asal (‘Arab): - | Penulis/Penyusun: Team Pustaka Imam Asy-Syafi’i | Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi’i | Berat: 120gram | Muka Surat: 120 m/s. [Disediakan oleh Atsar ent., www.atsar.ilmusunnah.com]


Wahai saudaraku, ketauhilah bahawa ujian dan penyakit adalah tanda kecintaan Allah terhadap para hamba-Nya.

Rasulullah Shallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

إِنَّ عِظَمَ الجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ البَلاَءِ، وَإِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلاَهُمْ، فَمَنْ رَضِيَ فَلَهُ الرِّضَا، وَمَنْ سَخِطَ فَلَهُ السَّخَطُ

“Sesungguhnya besarnya ganjaran (pahala) bersamaan dengan besarnya ujian (bala’). Sesungguhnya apabila Allah mengasihi sesuatu kaum, Dia menurunkan ujian (bala’). Maka sesiapa yang redha maka dia mendapat keredhaan (Allah), dan sesiapa yang marah maka dia mendapat kemurkaan (Allah).” (Sunan At-Tirmidzi, no. 2396)

Beruntunglah orang-orang tertimpa sakit lalu dia bersabar dan tetap istiqamah di atas petunjuk. Dengannya menjadi sebab darjatnya ditinggikan di sisi Allah dan dosa-dosanya pun diampuni.

Sebagaimana dari hadis Ibnu Mas’oud radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يُصِيبُهُ أَذًى إِلَّا حَاتَّ اللَّهُ عَنْهُ خَطَايَاهُ، كَمَا تَحَاتُّ وَرَقُ الشَّجَرِ

“Tidak seorang muslim pun yang tertimpa perkara yang menyakitkan, sama ada berupa penyakit ataupun yang lainnya, melainkan Allah akan menggugurkan dengan perkara tersebut dosa-dosanya seperti dedaunan yang gugur dari pokok (tatkala musim luruh).” (Shahih Al-Bukhari, no. 5647)

Alhamdulillah, dari sini kami menyedari akan hal ini betapa pentingnya untuk membantu saudara-saudara kita kaum muslimin yang menderita sakit agar tetap sabar dam teguh di atas al-haq, sekaligus membimbingnya agar tetap istiqomah menjalani kewajiban-kewajibannya. Dan termasuk kewajiban tersebut adalah agar tetap melaksanakan solat walaupun dalam keadaan yang sedang menderita sakit.

Buku ini diterbitkan secara ringkas dan mudah sebagai inisiatif menyebar dan mendedahkan panduan-panduan asas dan penting tata cara solat dan bersuci (wudhu’, tayammum, dan mandi) bagi orang sakit.

Buku ini dilengkapli dengan panduan yang mudah, rujukan-rujuan bersumber Al-Qur’an dan hadis, gambar-gambar sebagai bimbingan praktikal, teks-teks doa yang penting, fatwa-fatwa ulama, serta motivasi dan nasihat dalam menghadapi musibah. Buku ini hadir dalam saiz poket yang mudah dibawa dan dengan setiap helaian berwarna agar lebih enak dipandang.

Semoga buku ini memberi fungsi yang baik untuk semua, khasnya bagi saudara-saudara kita yang sedang tertimpa sakit.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net