Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna

Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna
Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna
Terbitan: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: Pustaka Imam asy-Syafi'i
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 30 x 21 x 1

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM32.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tafsir Juz 'Amma Disertai Hukum Tajwid Berwarna | Judul Asal (Arab): Zubdatut Tafsir min Fathil Qadir | Penyusun: Syaikh Dr. Muhammad al-'Aql | Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi'i | Berat: 700g (size besar) | Muka Surat: 164 m/s.


Juz 'Amma atau juz ke-30 daripada al-Qur'an adalah sebahagian surah-surah al-Qur'an yang sangat popular di kalangan para pembaca atau penghafal al-Qur'an. Ini adalah kerana disebabkan padanya terdapat ciri-ciri khas yang mudah bagi seseorang yang baru ingin memulakan mempelajari dan menghafal ayat-ayat suci al-Qur'an. Di antara ciri-ciri tersebut adalah:

 
1 - Surahnya pendek-pendek, maka lebih mudah untuk diingati dan dihafal.
 
2 - Susunanya yang ringkas menjadikannya mudah untuk diingati.
 
3 - Sudah menjadi kebiasaan kepada sesiapa sahaja yang baru bermula mempelajari dan menghafal al-Qur'an.
 
4 - Di dalamnya mengandungi surah yang memiliki fadhilat (keutamaan) yang setara dengan 1/3 al-Qur'an, iaitu surah al-Ikhlas.
 
7 - Di dalamnya terdapat surah yang menjadi wirid di setiap pagi dan petang, iaitu dari surah al-Ikhlas, al-Falaq, dan an-Naas.
 
Dengan sebab keistimewaan-keistimewaan ini, dan ditambah pula ia sering dijadikan sebagai sebahagian al-Qur'an yang sering dibaca dan dihafal, maka adalah amat wajar sekali Juz 'Amma ini diterbitkan dengan lengkap berserta hukum-hakam tajwidnya serta penafsirannya supaya ia lebih mudah untuk bukan sahaja dihafal dan diingati tetapi juga mudah untuk difahami dan dipelajari maksud serta pengajaran yang terkandung di dalamnya.
 
Ciri-ciri lain versi terbitan yang diberikan kepada anda ini adalah ia ditulis dengan Rasm 'Utsmani, disertakan hukum tajwid berwarna, dan setiap ayat diberikan penjelasan serta penafsiran berpandukan kitab Zuhdatut Tafsir dari ringkasan kitab Tafsir Fathul Qadir karya Imam asy-Syaukani. Ia diringkaskan oleh Syaikh Dr. Muhammad Sulaiman 'Abdullah al-Asyqar.
 
Edisi ini juga amat sesuai untuk dibacakan atau menjadi bahan bacaan anak-anak di rumah dalam rangka mendekatkan mereka kepada al-Qur'an dan tafsirnya.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net