Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Al-Mu'jam ash-Shaghir karya Imam Ath-Thabrani

Al-Mu'jam ash-Shaghir karya Imam Ath-Thabrani
Al-Mu'jam ash-Shaghir karya Imam Ath-Thabrani
Terbitan: Pustaka Azzam
Product Code: Pustaka Azzam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.6 x 16 x 6.8

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM190.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Al-Mu’jam ash-Shaghir | Judul Asal (‘Arab): Al-Mu’jam ash-Shaghir | Tahqiq: Muhammad Syakur | Penulis: Imam Ath-Thabrani rahimahullah (Wafat: 360H) | Penerbit: Pustaka Azzam | Berat: 2.4kg | Muka Surat: 2 Jilid lengkap.


Ini adalah kitab Al-Mu’jam ash-Shaghir karya atau susunan Al-Hafiz Sulaiman B. Ahmad ath-Thabrani rahimahullah (Wafat: 360H). Di dalamnya beliau membukukan pelbagai pelajaran yang beliau dapatkan dari para gurunya di pelbagai kota. Beliau mengeluarkan satu hadis (atau lebih) dari setiap gurunya. Lalu kemudian beliau menyusun hadis-hadis tersebut di dalam bukunya ini berdasarkan susunan nama-nama mereka.

Imam ath-Thabrani adalah seorang tokoh ulama hadis yang ramai gurunya. Beliau meriwayatkan hadis dari 1000 orang guru atau lebih. Beliau merupakan seorang yang luas ilmunya, kuat hafalannya, perjalanannya mencari ilmu (hadis) begitu banyak, gurunya ramai, seorang ahli fiqh, ahli bahasa, ahli tafsir, ahli qiraat, dan lainnya. Allah Subhanahu wa Ta’ala juga mengurniakan kepada beliau umur yang panjang, iaitu 100 tahun lebih.

Beliau termasuk kalangan ulama yang banyak mendapat pujian. Para ulama menggelarkan beliau sebagai Musnid ad-Dunya (iaitu seorang tokoh yang banyak riwayat hadisnya di dunia).

Kata Imam adz-Dzahabi rahimahullah (Wafat: 748H), “Beliau seorang yang tsiqah (terpercaya), luas hafalan hadis-hadisnya, mengenal cacat-cacat hadis, mengenal biografi para perawi hadis serta memahami permasalahan fiqh hadis, karya-karya tulisnya banyak sekali...”

Dan ini (kitab hadis Mu’jam ash-Shaghir) adalah antara karya beliau yang besar setelah Mu’jam al-Kabir dan Mu’jam al-Awsath. Bagi edisi terjemahan ini, ia diambil dari hasil tahqiq oleh Syaikh Muhammad Syakur. Bagi edisi ini, pentahqiq telah menyertakan secara bersama di dalamnya biodata atau biografi ringkas setiap perawi yang menjadi guru Imam ath-Thabrani. Selain itu, pentahqiq juga memberikan penomboran bagi hadis-hadis di dalamnya, menyebutkan status kesahihan hadis, menyertakan sumber-sumber lain bagi hadis yang disebutkan oleh Imam ath-Thabrani, dan beberapa lainnya.

Semoga dengan hadirnya edisi terjemahan ini, ia akan membantu para pembaca menambah sumber rujukan kitab-kitab hadis yang sedia ada. Apatah lagi hadis-hadis yang diriwayatkan oleh Imam ath-Thbarani ini kebanyakannya adalah dari rangkaian hadis-hadis yang sukar atau tidak ditemui dalam kitab-kitab hadis yang lainnya.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net