Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tafsir Ayat-ayat Hukum Imam asy-Syafi'i

Tafsir Ayat-ayat Hukum Imam asy-Syafi'i
Tafsir Ayat-ayat Hukum Imam asy-Syafi'i
Terbitan: Pustaka Azzam
Product Code: Pustaka Azzam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24 x 17 x 3

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM100.00 RM84.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul Asal: Ahkam Al-Qur'an (Jam'ahu al-Imam al-Baihaqi) | Penulis: Dikumpulkan oleh Al-Imam al-Baihaqi | Penerbit: Pustaka Azzam | Berat: 1.2kg | Muka Surat: 204.


Kemasyhuran akan nama Imam asy-Syafi'i rahimahullah memang tidak dapat diragukan lagi. Beliaulah yang mazhabnya menjadi anutan dan pegangan sebahagian besar umat Islam di seluruh dunia. Beliau seorang pakar dalam bidang ushul fiqh, fiqih, dan hadis. Karya terkenal beliau yang tersebar ke serta wilayah Islam adalah seperti al-Umm dan ar-Risalah.

Namun tidak ramai yang mengetahui beliau juga pakar dalam bidang tafsir al-Qur'an kerana tidak adanya karya tafsir susunan beliau sendiri yang sampai ke hadapan kita. Namun ini bukan bermakna beliau tidak pernah mengungkapkan tafsir-tafsir al-Qur'an kepada umum sama sekali.
 
Namun, inilah hakikat yang mungkin ingin dikemukakan oleh al-Imam al-Baihaqi rahimahullah. Beliau tampil menghimpunkan riwayat-riwayat perkataan imam asy-Syafi'i tentang tafsir al-Qur'an yang bertebaran di dalam karya-karya beliau dan selainnya. al-Baihaqi mengumpulkan tafsir-tafsir al-Qur'an yang diriwayatkan daripada Imam asy-Syafi'i menjadi sebuah buku khusus tentang ayat-ayat hukum dalam al-Qur'an.
 
Himpunan riwayat-riwayat tafsir ini menunjukkan penguasaan Imam asy-Syafi'i yang begitu tajam dan komprehensif tentang hukum-hakam fiqh dalam al-Qur'an. Ia mencakupi kefahaman teks, konteks ayat, dan asbab an-Nuzul ayat.
 
Maka, ambillah peluang dari hasil terjemahan buku ini untuk mengenali imam asy-Syafi'i rahimahullah dengan lebih dekat lagi terutamanya melalui bidang tafsir al-Qur'an.
 
Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net