Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Surat-surat Nabi Kepada Para Raja & Panglima Perang

Surat-surat Nabi Kepada Para Raja & Panglima Perang
Terbitan: Pustaka Yassir
Product Code: Pustaka Yassir
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 23.8 x 17 x 3.1

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM75.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Surat-surat Nabi Kepada Para Raja & Panglima Perang | Judul Asal ('Arab): Al-Atsaru wad-Dalaalaatu Lirasaalin Nabiy Shallallahu 'alaihi wa Sallam ilal Muluuki wal Qaadati | Penulis: Uhaimib Muhammad al-Uqaili | Penerbit: Pustaka Yassir | Berat: 1.3kg | Muka Surat: 667m/s.


Memang sejak lama dulu, di antara salah satu cara musuh-musuh Islam mengucar-ngacirkan Islam dan umatnya adalah dengan berusaha menjatuhkan citra agama ini. Antaranya mereka mencanangkan kononnya Islam disebarkan dengan mata pedang, pertumpahan darah, peperangan, dan penaklukan. Mereka menuduh kononnya Islam hanyalah alat bagi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa Sallam untuk mendapatkan negeri taklukkan dan ghanimah (harta rampasan).
 
Sebahagian pihak yang tidak kritis atau memang sudah ada pandangan buruk terhadap Islam dan kaum muslimin, memang akan mudah dan langsung mempercayai dakwaan tersebut. Dengan kapasiti intelektual, data-data sejarah yang mereka miliki, ataupun kemampuan analisa mereka, anggapan tersebut merupakan suatu bentuk penyelewengan, bahkan pembohongan atas fakta sejarah. Dengan didukung dana yang besar, mereka membuat pelbagai makar dan bentuk-bentuk propaganda tertentu untuk mencoreng citra Islam dan kaum muslimin.
 
Buku dengan judul (edisi terjemahan): Surat-surat Nabi SAW kepada Para Raja ini menghimpun dokumen-dokumen sejarah yang menjadi bukti otentik bahawa anggapan Islam disebarkan dengan mata pedang dan pertumpahan darah demi ghanimah (harta rampasan perang) merupakan tuduhan yang jelas tersasar.
 
Surat-surat Nabi SAW ini merupakan imbauan untuk masuk Islam yang jelas merupakan bentuk dakwah beliau kepada para penguasa saat itu. Jika menerima Islam, mereka akan hidup dalam damai tanpa terusik harta dan jiwa mereka, dan menjadi saudara se-aqidah yang wajib dibela bagaimana keadaannya.
 
Jika tidak menerima, mereka diminta mengakui kekuasaan Islam dengan membayar jizyah dan akan dilindungi sebagaimana warga muslim yang lainnya. Jika mereka tetap tidak menerima maka barulah mereka akan diserang.
 
Dalam strategi perang yang manapun yang tujuannya semata-mata menaklukkan suatu negeri, tidak akan ada pemberitahuan terlebih dulu terhadap pihak yang hendak ditakluk, dikuasai, atau dieprangi. Tetapi ini berbeza dengan Islam. Islam adalah agama yang penuh rahmat dan kebaikan walupun terhadap musuhnya. Dalam perang apapun, Islam akan berusaha sedaya apa pun demi menjaga jiwa manusia dan harta.
 
Kalau-lah dalam siri-siri peperangan dalam Islam itu tujuannya hanya semata-mata inginkan tanah dan harta, nescaya Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam boleh terus saja langsung menyerang. Namun begitulah keadaan sejarahnya, bukanlah peperangan dan kekuasaan yang menjadi tujuan beliau, sebaliknya adalah demi menyeru manusia kepada risalah Islam. Hal ini terbukti melalui banyaknya surat-surat beliau kepada para penguasa kaum kafir di pelbagai wilayah dan negara. Seruan beliau adalah seruan tauhid, perdamaian, dan persaudaraan atas nama Islam. Bukan seruan kekacauan, permusuhan dan pertumpahan darah.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net