Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ensiklopedia Hikmah 606 Hikmah & Kisah Salaf (Intisari Kitab Shifatush Shofwah)

Ensiklopedia Hikmah 606 Hikmah & Kisah Salaf (Intisari Kitab Shifatush Shofwah)
Terbitan: Pustaka Arafah
Product Code: Pustaka Arafah (1(2))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 23.1 x 15.1 x 1.7

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM34.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ensiklopedia Hikmah 606 Hikmah & Kisah Salaf (Intisari Kitab Shifatush Shofwah) Penulis Asal: Imam Ibnul Jauzi rahimahullah (Wafat: 597H) | Diringkas oleh: Ibnu Abdil Barri | Penerbit: Pustaka Arafah | Berat: 650g | Muka Surat: 369m/s. (Soft Cover)


Shifatus Shofwah adalah buku masterpiece seorang ulama ternama abad ke-6, iaitu Al-Imam Ibnul Jauzi rahimahullah (509H-597H). Antara karya beliau yang seumpamanya adalah seperti Al-Adzkiya', Shaidul Khaathir, dan Ath-Thibbur Ruhani.
 
Shifatush Shofwah adalah antara yang teristimewa, tidak akan bosan menela'ahnya. Pembaca akan dibuai pesona kata-kata indah para salaf, tokoh-tokoh ulama generasi awal sebelum 300 hijrah. Kata-kata mereka tidak seperti kata-kata manusia lainnya, tidak pula seperti tokoh-tokoh yang ada pada hari ini. Kata-kata mereka berisikan mutiara, penuh dengan akhlak, nasihat, dan kelembutan yang mampu menundukkan jiwa.
 
Kekuatan kata-kata memang dahsyat. Bahkan lebih tajam dari pedang, atau boleh jadi begitu lembut sehingga menusuk kalbu menembusi jiwa. Kata-kata yang haq mampu membakar hati yang beku dan menghidupkan jiwa yang mati. Kata-kata umpama sihir yang mampu mempengaruhi pemikiran seseorang. Apatah lagi apabila kata-kata tersebut datangnya dari orang yang berilmu, dari kalangan generasi terbaik pula, iaitu generasi yang memiliki kefaqihan dan kebijaksanaan.
 
Maka, inilah bukunya... Sebuah buku yang menghimpunkan kata-kata penuh hikmah dan nukilan kisah-kisah orang soleh terpilih. Kata yang terungkap dari jiwa yang dibaluti ilmu dan amal-amal soleh. Sehingga setiap kata yang terungkap memiliki daya kehidupan dan menggugah jiwa yang mendengar atau membacanya. Ia bukan kata lawak jenaka, bukan pula ucapan khayalan. Ia adalah kata-kata yang terungkap dari generasi yang paling memahami Kitab Allah (Al-Qur'an) dan Sunnah-sunnah Rasul-Nya.
 
Buku ini adalah intisari atau ringkasan dari karya Al-Imam Ibnul Jauzi rahimahullah, iaitu kitab Shifathush Shofwah. Semoga kata-kata mutiara dan hikmah yang terhimpun di dalamnya mampu memberi semangat, mampu membimbing, memberi peringatan, mampu menggugah jiwa yang terlalai, dan mengarahkan kepada pintu hidayah.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net