Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Siapakah Mahram anda?

Siapakah Mahram anda?
Terbitan: Cahaya Tauhid Press
Product Code: Cahaya Tauhid Press
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 20.5 x 14.5 x 0.7

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM15.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Siapakah Mahram anda? | Judul Asal ('Arab): Al-Muharramat min Nisaa' | Penulis: Syaikh Abu 'Abdillah Muhammad B. Sa'id Ruslan hafidzahullah | Penerbit: Cahaya Tauhid Press | Berat: 190g | Muka Surat: 132m/s. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]


Buku ini mengupas perkara mulia yang memiliki peranan yang cukup besar di dalam syari'at Islam. Iaitu perbahasan tentang hukam-hakam wanita yang boleh atau dilarang untuk dinikahi. Penulis menjelaskan kategori wanita-wanita antara yang halal dinikahi dan yang haram dinikahi oleh seseorang lelaki. Haram sementara, atau haram kekal dengan sebab perkahwinan, ipar, persusuan, atau hubungan rahim.
 
Perbahasan ini amat berhubung rapat kepada hal-hal sekitar persoalan-persoalan nikah, hukum melihat wanita, hukum berduaan (khalwat), hukum berjabat tangan, hukum-hakam mahram, penjelasan keududukan dan siapa yang menjadi mahram bagi wanita, hukum safar, hukum hubungan susu (ibu dan adik-beradik sepersusuan) dan yang lainnya yang berkaitan. Dan hal-hal inilah yang banyak diabaikan oleh kaum Muslimin pada hari ini. Sehingga pergaulan di antara lelaki dan wanita pun menjadi seolah-olah tiada batas lagi sedangkan di sana ada hukum-hukum khusus yang perlu dipatuhi.
 
Selanjutnya, apa kesan hubungan apabila seseorang itu memiliki pertalian darah dengan wanita dan kesan hubungan sebagai mahram, insyaAllah ini semua dikupas oleh penulis. Ketidaktahuan dalam persoalan ini menyebabkan sebahagian besar kaum Muslimin terjatuh ke dalam hal-hal yang diharamkan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala. Semoga kehadiran buku ini mampu membuka ruang pencerahan.
 
Selamat menimba ilmu dan mengamalkannya... [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net