Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Kiat-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman

Kiat-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman
Kiat-kiat Membahagiakan Isteri Menjadi Suami Idaman
Terbitan: Naashirus Sunnah
Product Code: Nashirus Sunnah
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 21 x 14 x 1

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM21.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Kiat-kiat Membahagiakan Isteri | Penulis: Firanda Andirja Abidin | Penerbit: Nashirus Sunnah | Berat: 300g | Muka Surat: 246m/s. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com]


Kehidupan rumah tangga yang penuh kemesraan dan kebahagiaan, ketenteraman jasmani, dan ketenangan rohani adalah dambaan setiap orang. Bagi mencapai tujuan tersebut, kerja sama dan persefahaman amat diperlukan di antara satu sama lain, suami dan isteri. Ini semua tidak dapat tidak, mestilah dicapai dengan penguasaan ilmu-ilmu agama yang benar dan pengamalan sunnah-sunnah yang mulia pada tempatnya.
 
Bagi seorang suami, sudah tentu ia menginginkan isteri yang solehah, dan demikian juga bagi seorang isteri sudah tentu ia mahukan suami yang soleh. Paduan di antara dua bentuk karektor ini insyaAllah mampu membentuk suasana yang baik dalam membina sebuah kebahagian dalam berkeluarga. Dan ini tidak dapat tidak, mestilah dibentuk dengan ilmu dan pengetahuan yang benar dan tepat pada tempatnya.
 
Rumah tangga yang bahagia sudah tentu tidak hanya bergerak statik tanpa gurau dan canda. Juga tidak akan tenang tanpa diisi dengan kasih-sayang. Namun, bagaimanakah agaknya canda dan cinta yang dipraktikkan oleh Rasulullah dalam berkeluarga? Ini adalah antara perbahasan yang akan dapat kita perhalusi melalui buku ini.
 
Umumnya, buku ini difokuskan kepada perbahasan tentang bagaimana usaha untuk menjadi suami sejati. Suami yang didambakan setiap insan bernama isteri dan suami yang diimpikan oleh setiap wanita. Keberadaan suami sejati yang menjalankan kewajiban-kewajibannya merupakan sebab utama menefestasi kehidupan berumah-tangga yag romantis.
 
Seorang suami harus bijak bagaimana mengendalikan bahtera hidup bekerluarga bersesuaian dengan syari'at Islam. Sebagai contoh, seorang suami sudah tentu ingin isterinya sentiasa berpenampilan menarik di hadapannya di samping masih banyak keinginan-keinginan yang lainnya. Tetapi sayang, di sisi lain dia sendiri tidak memperhatikan penampilannya ketika berhadapan dengan isterinya, tidak mahu mengalah di hadapan isterinya seakan-akan jika ia telah memberi nafkah kepada isterinya bererti telah selesai pula tugasnya.
 
Adakah demikian contoh tauladan yang ditunjukkan Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wa Sallam sebagai seorang suami? Adakah Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wa Salam yang sangat disibukkan dengan urusan dakwah dan urusan negara mengabaikan para isterinya?
 
Wahai para suami, renungkanlah sabda dan nasihat Rasulullah; Muhammad Shalallahu 'Alaihi Wa Sallam berikut ini:
 
"Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap isterinya dan aku adalah orang yang terbaik di antara kamu terhadap isteriku. (Sunan at-Tirmidzi, no. 3895)
 
Beliau Shallallahu 'alaihi wa Sallam juga bersabda:
 
“Orang yang paling sempurna imannya di antara kaum mukminin adalah orang yang paling baik akhlaknya di antara mereka, dan sebaik-baik kamu adalah yang paling baik akhlaknya terhadap isteri-isterinya." (Sunan at-Tirmidzi, no. 1162)
 
 [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net