Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam

Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam
Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam
Terbitan: Ummul Qura
Product Code: Kisah Teladan (UQ)
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.5 x 17.5 x 2.4

ISBN: 9786026579089
Availability: In Stock
Price: RM75.00 RM66.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Kisah-kisah Nubuat Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam | Judul Asal (‘Arab): Ash-Shahiihul Qashahin Nabawiy | Penulis/Penyusun: Dr. ‘Umar bin Sulaiman Al-Asyqar | Syarah/ta’liq: Penulis | Tahqiq/Takhrij: Penulis | Penterjemah: Umar Mujtahid | Penerbit: Ummul Qura | Berat: 0.81kg | Muka Surat: 446m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 24.5cm (tinggi) x 17.5cm (lebar) x 2.4cm (tebal) | ISBN: 978-602-6579-08-9 |


Buku ini ini sarat dengan kisah-kisah umat-umat terdahulu yang disampaikan melalui lisan (hadis-hadis) Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Semuanya diambil dari riwayat-riwayat yang sahih dari sisi teks (kandungan) mahupun jalan periwayatan. Kisah-kisah tersebut merupakan bekal rohani yang menyirami ruh, hati, dan akal, yang mengalir dalam jiwa secara lembut dan murni.

Secara garis besar, kandungan buku ini memuatkan lima kategori kisah-kisah:

1, Kisah-kisah para nabi dan rasul, yang tidak ada di dalam Al-Qur’an, seperti kisah Yusya’ yang matahari pernah ditahan untuknya, dan kisah nabi yang membakar sarang semut.

2, Kisah-kisah yang menunjukkan keajaiban takdir Allah, seperti kisah lembu yang berbicara kepada penunggangnya dan serigala yang berbicara kepada penggembala.

3, Kisah-kisah yang menunjukkan keutamaan amal, seperti kisah pembunuh seratus nyawa dan kisah tiga orang yang terjebak di dalam gua.

4, Kisah-kisah teladan iman yang tulus, seperti kisah orang yang berpenyakit kusta, berkepala botak, dan orang buta yang diuji oleh Allah.

5, Kisah-kisah keteladanan yang buruk, seperti kisah orang yang membanggakan nenek-moyangnya yang kafir dan kisah orang-orang yang masuk perkampungan dengan merangkak.

Buku ini juga memaparkan hadits-hadits yang merupakan riwayat-riwayat penjelas dan pendetailan kisah-kisah yang ada di dalam Al-Qur’an, seperti kisah tentang Musa dengan Khidhir sebagaimana dalam surah Al-Kahf dan kisah Jibril menyumbatkan tanah ke mulut Fir’aun.

Yang jelas, buku ini menghidangkan bekal berharga untuk para penuntut ilmu dan penutur kebajikan. Kata-kata dan peristiwa-peristiwanya membawa segudang nasihat dan faedah.

Semoga buku ini mampu menjadi pemandu arah ke jalan yang lurus dan menjadi pendorong untuk menjauhi dosa-dosa dan keburukan.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net