Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh

Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh
Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh Riyadus Solihin, Taman Orang-orang Soleh
Terbitan: Karya Bestari (Shah Alam)
Product Code: Karya Bestari
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.2 x 18.2 x 6

ISBN: 9789678607933
Availability: Out Of Stock
Price: RM95.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Riyadhus Shalihin, Taman Orang-orang Soleh | Judul Asal (‘Arab): Riyadhush Shalihin min Kalaam Sayyidil Mursalin | Penulis/Penyusun: Al-Imam An-Nawawi rahimahullah (Wafat: 676H) | Syarah (Ta’liq): Asy-Syaikh ‘Abdul ‘Aziz bin Baz & Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih Al-‘Utsaimin rahimahumullah | Tahqiq/Takhrij: Berdasarkan Kitab-kitab Asy-Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani rahimahullah, dengan semakkan Asy-Syaikh Abu Ya’qub Nasy’at Al-Mishri | Penterjemah: Team Cordoba (Indonesia) & Team Karangkraf (Malaysia) | Penerbit: Karya Bestari & Grupbuku Karangkraf | Berat: 2.2kg| Muka Surat: 1157m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 24.2cm (tinggi) x 18.2cm (lebar) x 6.0cm (tebal) | ISBN: 978-967-86-0793-3 |


Riyadhush Shalihin adalah sebuah kitab yang gah dan sangat masyhur dalam dunia Islam. Mendapat kedudukan istimewa di sisi segenap kaum muslimin di seluruh pelusuk dunia Islam. Ia merupakan kitab yang disusun oleh tokoh ulama besar Al-Imam An-Nawawi rahimahullah (Wafat: 676H). Kitab ini menghimpunkan hadis-hadis penting dan penuh makna dari kitab-kitab hadis yang enam (Kutub As-Sittah), yang merupakan kitab hadis paling utama dalam kesarjanaan dunia Islam.

Kitab Riyadhush Shalihin ini telah dijadikan pegangan dan disyarahkan oleh para ulama besar di sepanjang zaman semenjak ia disusun. Kedudukan ilmiyah dan kandungan manfaatnya tidak dapat dinafikan lagi, di dalamnya menjabarkan sejuta manfaat.

Kandungannya meliputi pelbagai perkara, menjadi bimbingan yang membina kekuatan, melunakkan jiwa, bahkan menjadi perhiasan kehidupan bagi yang mengamalkannya. Ianya menyentuh keperibadian, kemasyarakatan, dan keperluan naluri kaum muslimin dalam menjalani setiap sudut kehidupan. Sehingga kitab ini terus tersebar dan dibaca oleh seluruh kaum muslimin di segenap sudut dunia, ianya menjadi panduan kehidupan dan bagi menuai bekal persediaan menuju dunia yang abadi.

Hadis-hadis yang dihimpunkan oleh Al-Imam An-Nawawi di dalam kitab ini antaranya menyentuh soal pengurusan hati dan mengatasi pelbagai permasalahan jiwa, mendorong dan memotivasikan dalam melaksanakan amal ibadah dengan benar, menyeru agar menjaga hubungan kepada Allah dengan benar dengan dalam masa sama menjaga hubungan terhadap masyarakat dengan berhikmah, menyentuh soal adab dan akhlak keperibadian kaum muslimin seharian semenjak dari bangun tidur sehingga tidur kembali, dan di dalamnya juga turut menyentuh sebahagian hukum-hakam syara’ yang sangat penting yang harus diketahui oleh setiap kaum muslimin.

Semoga bermanfaat.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net