Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus

Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus
Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus
Terbitan: Granada Mediatama (GMT)
Product Code: GranadaMediatama
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 20.9 x 14 x 2.2

ISBN: 9789793693156
Availability: In Stock
Price: RM38.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Nabi Isa Akan Turun di Langit Damaskus | Judul Asal (‘Arab): - | Penulis/Penyusun: Abu Fatiah Al-Adnani | Tahqiq/Takhrij: Penulis | Penterjemah: Penulis | Penerbit: GranadaMediatama (GMT) | Berat: 344g | Muka Surat: 388m/s. (Soft cover) | Ukuran buku: 20.9 cm (tinggi) x 14 cm (lebar) x 2.2 cm (tebal) | ISBN:  978-979-3693-15-6 |


Ahlus Sunnah mengimani akan turunnya Nabi ‘Isa ‘alaihis salam di akhir zaman. Terdapat pelbagai riwayat mencantumkan sifat-sifat dan karektor Nabi ‘Isa ‘alaihis salam tatkala beliau diturunkan di akhir zaman nanti.

Setelah keluarnya Dajjal dan terjadinya pelbagai kerosakan di muka bumi, maka Allah akan mengutuskan Nabi ‘Isa ‘alaihis salam untuk turun ke bumi.

Beliau ‘alaihis salam turun di Menara Putih yang terletak di sebelah timur kota Damaskus di Syam (Syiria). Beliau ‘alaihis salam mengenakan dua pakaian yang dicelup sambil meletakkan kedua tangannya pada sayap dua Malaikat. Apabila beliau menundukkan kepala, maka (akan-akan) menitiskan air, apabila beliau mengangkat kepala maka (seakan-akan) berjatuhanlah titisan-titisan itu umpama manik-manik mutiara.

Dan tidak seorang kafir pun yang mencium nafasnya melainkan akan mati padahal nafasnya sejauh mata memandang.

Nabi ‘Isa ‘alaihis salam akan turun di tengah-tengah golongan yang dimenangkan (Ath-Thaa-ifah Al-Manshuurah) yang berperang di jalan kebenaran dan berkumpul untuk memerangi Dajjal. Beliau turun pada waktu hendak didirikannya solat fardhu Subuh dan beliau pun solat di belakang pemimpin golongan tersebut. Beliau tidak membawa syari’at yang baru, namun mengikuti syari’at yang dibawa oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam.

Turunnya Nabi ‘Isa ‘alaihis salam di akhir zaman tercantum di dalam Al-Qur’an dan As-Sunnah yang sahih, dan bahkan riwayat-riwayatnya mutawatir. Diriwayatkan oleh lebih dari 25 orang Sahabat Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam.

Di antaranya Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَٰكِنْ شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِنْهُ ۚ مَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَيْهِ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا

“Dan kerana ucapan mereka:

“Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih ‘Isa putera Maryam, Rasul Allah.”

Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak (pula) menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh adalah) orang yang diserupakan dengan ‘Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih faham tentang (pembunuhan) ‘Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak memiliki kepastian tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali hanya mengikuti prasangka belaka, mereka tidak (pula) yakin bahawa yang mereka bunuh itu adalah ‘Isa. Tetapi (yang sebenarnya), Allah telah mengangkat ‘Isa kepada-Nya. Dan Allah Mahaperkasa lagi Maha Bijaksana.” (Surah An-Nisaa’, 4: 157-158)

Allah mengangkat Nabi ‘Isa Alaihissallam dalam keadaan hidup dengan ruh dan jasadnya, ayat di atas sebagai dalil untuk membantah orang-orang Yahudi yang menyangka ‘Isa dibunuh dan disalib. Kalau yang diangkat ruhnya saja, maka apa bezanya Nabi ‘Isa dengan Nabi-nabi yang lainnya, bahkan juga kaum Mukminin, semua ruhnya diangkat Allah sesudah wafat! Jadi, tidak ada beza antara Nabi ‘Isa dengan yang lainnya? Lalu apa manfaat penyebutan diangkat ke langit, kalau bukan untuk menunjukkan makna diangkat ruh dan jasadnya sekaligus (dalam keadaan hidup)?!

Al-Hafiz Ibnu Katsir rahimahullah setelah menafsirkan ayat ini, beliau membawakan beberapa hadis tentang turunnya Nabi ‘Isa ‘alaihis salam. Beliau rahimahullah berkata:

“Inilah hadis-hadis mutawatir yang berasal dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam yang diriwayatkan dari para Sahabat, seperti Abu Hurairah, Ibnu Mas’ud, ‘Utsman bin Abil ‘Ash, Abu Umamah, An-Nawwas bin Sam’an, ‘Abdullah bin ‘Amr bin ‘Ash, Mujammi’ bin Jariyah, Abu Syuraikah, dan Hudzaifah bin Usaid radhiyallahu ‘anhum. Di dalam hadis-hadis ini mengandungi petunjuk tentang sifat-sifat turunnya, juga tempatnya, iaitu beliau akan turun di Syam (Syiria) tepatnya di Damaskus pada menara timur dan terjadi ketika akan didirikan solat Subuh.

Dari Jabir bin ‘Abdillah radhiyallahu ‘anhuma, bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda:

لاَ تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي يُقَاتِلُوْنَ عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِيْنَ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ، قَالَ: فَيَنْزِلُ عِيْسَى بْنُ مَرْيَمَ عَليهِ السَّلام فَيَقُوْلُ أَمِيْرُهُمْ: تَعَالَ صَلِّ لَنَا فَيَقُوْلُ: لاَ، إِنَّ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ أُمَرَاءُ، تَكْرِمَةَ اللهِ هَذِهِ اْلأُمَّةَ.

“Senantiasa ada segolongan dari ummatku yang berperang demi membela kebenaran sampai hari Kiamat...”

Kemudian Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

“Maka kemudian turun Nabi ‘Isa bin Maryam ‘alaihis salam, kemudian pemimpin golongan yang berperang tersebut berkata kepada Nabi ‘Isa, “Kemarilah, solatlah mengimami kami.” Lalu Nabi ‘Isa menjawab, “Tidak, sesungguhnya sebahagian kalian adalah pemimpin atas sebahagian yang lain, sebagai penghormatan untuk umat ini.”.” (lihat: Shahih Muslim, no. 156)

Di hadis yang lain, Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

وَالَّذِيْ نَفْسِيْ بِيَدِهِ، لَيُوْشِكَنَّ أَنْ يَنْزِلَ فِيْكُمُ ابْنُ مَرْيَمَ عَليهِ السَّلام حَكَمًا عَدْلاً، فَيَكْسِرَ الصَّلِيْبَ، وَيَقْتُلَ الْخِنْزِيْرَ، وَيَضَعَ الْجِزْيَةَ، وَيَفِيْضَ الْمَالُ حَتَّى لاَ يَقْبَلَهُ أَحَدٌ.

“Dan demi jiwaku yang berada di tangan-Nya, sudah dekat saatnya di mana akan turun pada kalian (‘Isa) Ibnu Maryam ‘alaihis Salam sebagai hakim yang adil. Dia akan menghancurkan salib, membunuh babi, menghapuskan jizyah (percukaian), dan akan membuatkan harta-benda melimpah-ruah, hingga tidak ada seorang pun yang mahu menerimanya.” (lihat: Shahih Al-Bukhari, no. 3448)

Dan insyaAllah, dalil-dalil yang lebih banyak berserta penjelasannya akan dipaparkan melalui buku ini dengan lebih terang dan jelas serta sangat menarik untuk difahami.

Semoga bermanfaat.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net