Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ensiklopedi Asma'ul Husna, Menyelami Samudra Makna Asma’ul Husna dan Tata Cara Pengamalannya Dalam Ibadah

Ensiklopedi Asma'ul Husna, Menyelami Samudra Makna Asma’ul Husna dan Tata Cara Pengamalannya Dalam Ibadah
Ensiklopedi Asma'ul Husna, Menyelami Samudra Makna Asma’ul Husna dan Tata Cara Pengamalannya Dalam Ibadah Ensiklopedi Asma'ul Husna, Menyelami Samudra Makna Asma’ul Husna dan Tata Cara Pengamalannya Dalam Ibadah
Terbitan: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24 x 15.8 x 3.95

ISBN: 9786026360113
Availability: In Stock
Price: RM79.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ensiklopedi Asma’ul Husna, Menyelami Samudra Makna Asma’ul Husna dan Tata Cara Pengamalannya Dalam Ibadah | Judul Asal (‘Arab): Fiqhul Asmaa’il Husna | Penulis/Penyusun: Asy-Syaikh Dr. ‘Abdurrazzaq bin ‘Abdul Muhsin Al-Badr | Tahqiq/Takhrij: Penulis | Syarah & Penjelasan: Penulis | Penterjemah: Saudara Aris Rahmat | Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi’i | Berat: 1.097g | Muka Surat: 756m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 24cm (tinggi) x 15.8cm (lebar) x 3.95cm (tebal) | ISBN: 978-602-6360-11-3 |


Di antara cara yang mulia dan terbaik untuk mengenal Allah Subhanahu wa Ta’ala (ma’rifatullaah) adalah dengan mempelajari dan memahami Asma’ul Husna (yakni nama-nama-Nya yang indah). Asma’ul Husna adalah suatu kata bagi menyebut nama-nama yang indah dan agung bagi Allah, yang dengannya Dia menyifati dan menamakan diri-Nya sendiri. Semakin luas dan dalam pengetahuan seseorang terhadap Asma’ul Husna, akan semakin dalam dan luaslah pula pengetahuannya terhadap Rabb-nya.

Ini semua akan mempengaruhi kedekatan hamba dengan sang Penciptanya, dan akan memberikan pengaruh yang positif yang luar biasa dalam mengharungi kehidupan di dunia, kerana pengaruh Asma’ul Husna telah menguasai dirinya buah dari pemahaman yang benar terhadap nama-nama tersebut.

Al-Imam Ibnul Qayyim rahimahullah berkata:

“Semakin bertambah pengetahuan seorang hamba terhadap (nama-nama dan sifat-sifat) Allah, maka akan semakin bertambah pula rasa takut dan pengagungannya kepada Allah, yang kemudian pengetahuannya ini akan mewariskan perasaan malu, pengagungan, pemuliaan, merasa sentiasa diawasi, merasa cinta, melahirkan tawakkal, selalu berinabah, serta redha dan tunduk kepada perintah Allah.” (Raudhatul Muhibbin, m/s. 406)

Kata Asy-Syaikh ‘Abdurrahman As-Si’di rahimahullah dalam Tafsir-nya:

“Semakin bertambah pengetahuan seseorang terhadap (nama-nama dan sifat-sifat) Allah, maka rasa takut kepada-Nya pun akan semakin besar, yang dengan rasa takut ini pun menjadikan dirinya sentiasa menghindari perbuatan-perbuatan maksiat dan sentiasa bersiap untuk bertemu dengan Dzat yang ditakutinya.” (Tafsir As-Si’di, m/s. 502)

Maka keimanan dan ketakwaan seorang hamba akan semakin sempura dengan semakin dalam dia memahami dengan benar ilmu tentang ke-Maha indahan nama-nama Allah Subhanahu wa Ta’ala dan ke-Maha Tinggian sifat-sifat-Nya. Oleh kerana itu, Al-Imam Ibnul Qayyim berkata:

“Orang yang paling sempurna dalam penghambaan diri (kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala) adalah orang yang menghambakan diri kepada-Nya dengan memahami kandungan semua nama-nama dan sifat-sifat-Nya yang (dapat) diketahui oleh manusia.” (Madarijus Salikin, 1/420)

Maka, melalui buku ini kita akan menyelami betapa pentingnya memahami Asma’ul Husna Allah Subhanahu wa Ta’ala secara benar. Kemudian kita akan melihat betapa ahlus sunnah sangat mengambil berat dalam hal ini.

Kemudian kita akan dibawa ke sebuah perbahasan tentang himpunan makna dan huraian setiap Asma’ul Husna (nama-nama Allah yang maha indah) yang terdapat dalam pelbagai ayat-ayat Al-Qur’an dan hadis-hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Berapakah jumlah seluruh nama-nama tersebut? Bagaimana cara memahami dan beramal dengannya? Bagaimana untuk menerapkannya dalam segenap kehidupan seharian kita? Apakah hikmah dan faedah pada memahami ini semua?

InsyaAllah kita akan dibawa menyelusuri kemuliaan nama-nama Allah dan kefahaman terhadapnya melalui buku ini.

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net