Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Intisari Riyadhus Shalihin

Intisari Riyadhus Shalihin
Terbitan: Aqwam
Product Code: Aqwam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.5 x 17.5 x 2.6

ISBN: 9789790390805
Availability: In Stock
Price: RM54.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Intisari Riyadhus Shalihin | Judul Asal (‘Arab): Mukhtashar Riyaadhish Shaalihiin | Penulis/Penyusun: Al-Imam An-Nawawi rahimahullah (Wafat: 676H) | Tahqiq/Takhrij: Masyru’ Al-Jalis Ash-Shalih | Penterjemah: Yasir Wartadiyana | Penerbit: Aqwam | Berat: 849g | Muka Surat: 500m/s (Hard cover) | Ukuran buku: 24.5 cm (tinggi) x 17.5 cm (lebar) x 2.6 cm (tebal) | ISBN: 978-979-0390-80-5 |


Riyadhus Shalihin, buku yang sudah tidak asing lagi di telinga dan pandangan kita. Sebuah karya klasik monumental dari Al-Imam An-Nawawi rahimahullah yang sering dikupas dan dipelajari di masjid-masjid, serta menjadi buku rujukan/bacaan di majlis-majlis taklim, di seluruh pelusuk penjuru bumi ini. Di antara bukti terlalu bermanfaatnya buku ini, ramai sekali dari para ulama yang telah membahas dan mengajarkannya, memberikan syarahan, memberikan catatan, serta ada juga yang merangkum kandungannya agar lebih mudah dan ringan untuk dijadikan bahan bacaan setiap kalangan.

Dan edisi ini pula adalah edisi berasal dari salah satu ringkasannya yang berjudul Mukhtashar Riyadhish Shalihin. Apa yang ada di buku ini boleh dikatakan merupakan intisari dari kitab asalnya. Buku ini berisi himpunan hadis-hadis tentang adab, keutamaan amalan, targhib (motivasi) dan tarhib (peringatan dan ancaman-ancaman), zuhud, pendidikan akhlak, tazkiyatun nufus (penyucian jiwa), dan dasar-dasar penting syari’at.

Kelebihan buku ini ada pada pemilihan hadis-hadisnya dilakukan secara teliti, akurat, dan hanya mencantumkan riwayat-riwayat yang sahih dan hasan. Dengan demikian, hadirlah buku yang lebih praktikal dengan makna lebih ringan diamalkan oleh para pembaca tanpa mengurangi keutuhan dan objektif isi buku aslinya.

In syaa Allah, pengamalan intisari Riyadhus Shalihin ini akan membantu untuk membentuk generasi kita menjadi manusia yang peka terhadap keadaan diri sendiri, keluarga, dan masyarakat muslim secara luas. Harapannya, agar kehidupan dipenuhi dengan keberkahan bermula dari proses pendidikan yang berlangsung secara bertahap. Bermula dengan pemilihan kitab-kitab yang bermanfaat dan betul.

Kata Asy-Syaikh Muhammad bin Soleh Al-‘Utsaimin rahimahullah, “Kitab Riyadhush Shalihin sering dibahas hampir di seluruh masjid yang ada di muka bumi. Kitab-kitab Al-Imam An-Nawawi sangat terkenal dan tersebar di seluruh penjuru dunia. Perkara ini menunjukkan kejujuran niat beliau yang hanya mengharapkan keredhaan Allah Ta’ala semata. Kerana, penerimaan manusia terhadap kitab-kitab karya seorang ulama termasuk salah satu tanda atas keikhlasan niatnya.” (lihat: Muqaddimah Syarh oleh Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih Al-‘Utsaimin)

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net