Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Fathul Qarib, Syarah Matan Abi Syuja' (Feqah Mazhab Asy-Syafi'i)

Fathul Qarib, Syarah Matan Abi Syuja' (Feqah Mazhab Asy-Syafi'i)
Terbitan: Pustaka Azzam
Product Code: Pustaka Azzam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.5 x 15.9 x 2.9

ISBN: 9786022362081
Availability: In Stock
Price: RM80.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Fathul Qarib, Syarh Matan Abi Syuja’ (Feqah Mazhab Asy-Syafi’i) | Judul Asal (‘Arab): Fathu Al-Qarib Al-Majib fi Syarhi Al-fazh At-Taqrib | Penulis/Penyusun: Muhammad Bin Al-Qasim Al-Ghazzi rahimahullah (Wafat: 918H) | Tahqiq/Takhrij: Bassam ‘Abdul Wahhab Al-Jabi | Penterjemah: Misbah dan Team Pustaka Azzam | Penerbit: Pustaka Azzam| Berat: 792g| Muka Surat: 556 m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 24.5cm (tinggi) x 15.9cm (lebar) x 2.9cm (tebal) | ISBN: 978-602-2362-08-1 |


Sejarah perkembangan ilmu fikih tidak pernah lekang dari karya tulis intelektual muslim yang jumlahnya ribuan, bahkan jutaan. Tentunya, karya tulis mereka memperkaya khazanah ilmu syari’ah sehingga umat Islam dengan mudah belajar, menela’ah, dan mendalami disiplin ilmu-ilmu ini. Kitab-kitab fikih yang ditulis itu pun memiliki latar belakang mazhab yang pelbagai, seperti Maliki, Hanafi, Hanbali, dan Syafi’i.

Kitab yang berjudul Fathul Qarib Al-Mujib fi Syarhi Ghoyatul Ikhtishar, karya Muhammad bin Al-Qasim Al-Ghazzi (Wafat: 918H) merupakan salah satu kitab fikih yang sangat masyhur dan dikenal dalam kalangan para pelajar pondok-pondok pengajian Islam Nusantara yang majoritinya bermazhab Asy-Syafi’i. Kitab ini termasuk silibus asas dan penting bagi mereka dalam menjalani pengajian berdasarkan disiplin mazhab Asy-Syafi’i.

Sebagaimana kitab-kitab fikih yang lain, fikih ibadah menjadi pilihan utama perbahasan kitab Fathul Qarib ini, seperti thaharah, solat, zakat, puasa, dan haji. Kemudia dilanjutkan dengan fikih muamalat, seperti jual-beli, faraidh, nikah, jinayah, hudud, jihad, makanan, dll. Penggunaan metode yang tersusun rapi dan kemas dalam menjelaskan setiap kata dan kalimat, menjadikan kandungan kitab ini sangat menarik untuk dibaca, dikaji, dan difahami.

Dengan kitab ini, kita mampu mendapatkan banyak manfaat tentang hukum-hukum syari’at yang berkaitan dengan disiplin ilmu fikih, yang dapat diterapkan dalam kehidupan sehari-hari, demi terciptanya hablun minallah dan hablum minannas yang lebih baik, sehingga kita menjadi muslim yang kuat secara intelektual, emosional, dan spiritual.

Kitab ini termasuk kitab penting bagi para pemula dalam pengajian ilmu. Ia membantu dalam menanamkan, membina dan memperkukuhkan pegangan asas hukum-hakam syari’at kepada para penuntut ilmu berdasarkan disiplin asas mazhab Asy-Syafi’i sebelum naik ke peringkat berikutnya yang lebih tinggi.

Semoga bermanfaat.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net