Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Islam & Parti Politik, Membedah Sistem Politik dan Demokrasi

Islam & Parti Politik, Membedah Sistem Politik dan Demokrasi
Terbitan: Pustaka at-Tazkia
Product Code: Pustaka At-Tazkia
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 15 x 9 x 0

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM16.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Islam & Parti Politik | Judul Asal ('Arab): al-Ahzab al-Siyasah fi al-Islam | Penulis: Syaikh Syafiyurrahman al-Mubarakfuri | Penerbit: Pustaka at-Tazkia  | Berat: 100g | Muka Surat: 144m/s.


Secara bahasa, parti politik adalah sekumpulan manusia yang dikumpulkan oleh suatu kepentingan bersama, yang didasari kepada ikatan keyakinan atau pun keimanan. Atas dasar kekufuran, kefasikan, dan kemaksiatan. Atas dasar ikatan bangsa, negara, kabilah/suku, dan nasab tertentu, atau kerana ikatan pekerjaan dan bahasa. Atau apa sahaja bentuknya dari pelbagai ikatan mahu pun sifat kepentingan yang mengharuskan berhimpunnya manusia dan mendukungnya.
 
Terlalu banyak kata-kata indah yang diungkapkan ke atas sebuah sistem bernama demokrasi. Namun, bagaimana pula dari sudut kegagalannya? Buku yang ditulis oleh Syaikh Syafiyurrahman al-Mubarakfuri, seorang ulama dari India ini, mengajak anda untuk membongkar pelbagai kerapuhan sistem demokrasi. Beliau membawakan suatu bentuk penilaian berdasarkan dalil-dalil al-Qur'an dan as-Sunnah, aspek sejarah, serta aspek realiti politik masa kini.
 
Buku ini membentangkan bagaimana sebenarnya pandangan Islam terhadap sistem demokrasi, hak kebebasan bersuara, kewujudan pelbagai parti politik dalam sesebuah negara, dan adab-adab terhadap sesebuah pentadbiran sesebuah negara. 
 
Buku ini ditulis oleh tokoh yang tidak asing bagi pencinta kitab-kitab ilmiyah, di mana penulis adalah tokoh yang turut terkenal dengan buku sirah, Rahiqul Makhtum.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net