Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Mengenal Rasulullah Dari Dekat (Terjemahan Kitab Syamail Muhammadiyyah)

Mengenal Rasulullah Dari Dekat (Terjemahan Kitab Syamail Muhammadiyyah)
Terbitan: Keira Publishing
Product Code: Keira Publishing (11(5))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 25.5 x 18 x 1.8

ISBN: 9786021361375
Availability: In Stock
Price: RM38.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Mengenal Rasulullah Dari Dekat | Judul Asal (‘Arab): Asy-Syamail Al-Muhammadiyyah | Penulis/Penyusun: Al-Imam At-Tirmidzi rahimahullah (Wafat: 279H) | Tahqiq/Takhrij: - | Penterjemah: Muhamad Khoyrurrijal/Dede Firmanshah | Penerbit: Keira Publishing | Berat: 550g| Muka Surat: 235 m/s. (Hard cover) | Ukuran buku: 25.5cm (tinggi) x 18cm (lebar) x 1.8cm (tebal) | ISBN: 978-602-1361-37-5 |


Asy-Syaikh ‘Ali Al-Qari dalam kitab Jam’ul Wasa’il mengatakan:

“Salah satu karya terbaik berkaitan keperibadian dan akhlak Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam adalah karya Al-Imam At-Tirmidzi. Karya ini ringkas namun lengkap, sehingga setiap orang yang membacanya seakan-akan menyaksikan langsung keindahan dan keagungan peribadi Rasulullah yang mulia.”

Asy-Syamail Muhammadiyah” adalah buku yang membahas tentang keperibadian dan akhlak Rasulullah. Di dalamnya dipaparkan riwayat-riwayat tentang keperibadian dan karektor Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam secara utuh. Bermula dari bentuk fizikal beliau, tubuh, hidung, rambut, pakaian, kasut, dan pedang, kemudian diikuti cara beliau berjalan, makan, minum, dan yang berkaitan dengannya. Buku ini didukung oleh hadis-hadis berserta sumber periwayatannya.

Di samping itu, buku ini juga turut dilengkapi dengan beberapa gambar-gambar berkaitan yang berisi peninggalan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam yang masih ada sampai sekarang. Gambar-gambar tersebut bersumber dari muzium-muzium dan buku-buku sejarah peradaban Islam.

Apabila kita mencintai Allah, maka ikutilah sunnah-sunnah rasul-Nya. Sesungguhnya umat Islam pasti akan menyayangi dan mencintai Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, lebih-lebih lagi apabila mereka mengenal beliau dengan baik.

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا (21)

“Benar-benar telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang-orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari Kiamat dan yang banyak mengingat Allah.” (Surah Al-Ahzab, 33: 21)

Penyusun Kitab

Nama lengkap penulis/penyusun buku ini adalah Muhammad bin ‘Isa bin Surah bin Musa ibnu Adh-Dhohhak As-Silmi At-Tirmidzi Adh-Dharir. Beliau digelar sebagai Al-Hafiz (orang yang mendalam pengetahuan dan penguasaannya terhadap hadis-hadis Nabi), seorang ‘alim, Al-Imam dan Al-Wari’. Al-Imam At-Tirmidzi lahir di Hudud pada tahun 214H. Beliau menuntut ilmu hingga ke Khurasan, ‘Iraq, Makkah, dan Madinah. Salah satu gurunya adalah Al-Imam Al-Bukhari rahimahullah (Wafat: 256H), seorang guru yang seringkali didatanginya untuk bertanya mengenai kesahihan hadis dan persoalan-persoalan ilmu lainnya. Al-Imam At-Tirmidzi meninggal dunia pada tahun 279H, di Tirmidz. Semoga Allah merahmati beliau.

Semoga bermanfaat.

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net