Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Kaedah-kaedah Penting Usul Fiqh Berdasarkan Manhaj Ahli Hadits

Kaedah-kaedah Penting Usul Fiqh Berdasarkan Manhaj Ahli Hadits
Terbitan: Al-Hidayah Publication (KL)
Product Code: Al-Hidayah Publication
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 17 x 15.3 x 2

ISBN: 9789673681037
Availability: Out Of Stock
Price: RM16.90
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Kaedah-kaedah Penting Usul Fiqh Berdasarkan Manhaj Ahli Hadits | Judul Asal (‘Arab): Ringkasan buku Ushul Al-Fiqh ‘ala Manhaj Ahli Al-Hadits | Penulis/penterjemah: Prof. Madya Dr. Basri Ibrahim Al-Azhari | Tahqiq/Takhrij: - | Penerbit: Al-Hidayah Publication | Berat: 0.2kg | Muka Surat: 219 m/s. (Soft cover) | Ukuran buku: 17cm (tinggi) x 15.3cm (lebar) x 2cm (tebal) | ISBN: 978-967-3681-03-7 |


Usul Fiqh adalah kaedah-kaedah hukum syara’, asas kepada fatwa-fatwa syara’, tumpuan ijtihad dan pengeluaran hukum serta undang-undang akal dan tarjih hukum. Usul Fiqh merupakan jalan untuk mempraktik dan mengekalkan pembukaan pintu ijtihad. Ini adalah kerana kurniaan Allah Subhanahu wa Ta’ala tidak pernah terhenti, dan khazanah-Nya tidak pernah kering dan ini berlainan sekali dengan pendapat golongan yang mendakwa pintu ijtihad sudah tertutup.

Pada dasarnya ilmu Usul Fiqh dibina oleh ulama hadis dan kemudian dikembangkan oleh ulama usul. Begitu ramai sekali tokoh-tokoh yang menghasilkan karya berkaitan Usul Fiqh. Pendekatan yang digunakan juga kadang-kadang berlainan di antara ulama hadis dan ulama usul.

Walaubagaimana pun perbezaannya tidak ketara. Salah seorang tokoh yang menghasilkan karya dalam memahami Usul Fiqh yang menggunakan pendekatan ulama hadis ialah Ustaz Zakariya bin Ghulam Qadir Al-Pakistani. Buku yang berjudul Ushul Al-Fiqh ‘ala Manhaj Ahli Al-Hadits. Bentuk kaedah usul yang diketengahkan mudah difahami disertakan dengan sokongan daripada pakar Usul Fiqh dari kalangan ulama hadis. Karya beliau tersebut telah diringkaskan oleh penulis ke dalam Bahasa Melayu, bagi memudahkan kita memahami apa yang dibahaskan.

Beberapa persoalan menarik juga diperjelas di dalam buku ini iaitu berkenaan ahli hadis, fiqh dalam ertikata sebenar dan memahami keadah-kaedah penting usul fiqh. Dengan kehadiran buku ini ilmu berkenaan Usul Fiqh itu terus subur dan diminati ramai. Bukan sahaja dalam kalangan pelajar malah seluruh masyarakat Islam secara umumnya.

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net