Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ushulun Fit Tafsir

Ushulun Fit Tafsir
Terbitan: Al Qowam
Product Code: Al-Qowam
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 20.5 x 14.2 x 0.7

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM15.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ushulun Fit Tafsir | Judul Asal (‘Arab): Ushulun fit Tafsir | Penulis: Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin | Ta’liq/Takhrij/Tahqiq: - | Penerbit: Al-Qowam | Penterjemah: Ummu Saniyyah | Berat: 154gram | Muka Surat: 128 m/s. (Soft cover)


Kata Syaikh Al-‘Utsaimin di muqaddimah kitab beliau ini:

“Sesungguhnya perkara terpenting dalam mempelajari setiap jenis ilmu adalah hendaklah seseorang itu mempelajarinya dari ushulnya (yakni dasar, kaedah, dan asas-asasnya). Kerana dengan cara ini akan dapat membantunya dalam memahami dan mentakhrij (mengeluarkan) dari ilmu tersebut secara benar berdasarkan ushul tersebut, sehingga ilmu yang dibina itupun menjadi manpan, kuat dan teguh.

Dalam suatu kaedah disebutkan:

“Sesiapa yang meninggalkan ushul, dia tidak akan sampai pada tujuan.”

D antara ilmu yang paling agung dan mulia adalah ilmu tafsir, kerana ilmu ini merupakan penjelas makna-makna kalam Allah. Para ulama telah meletakkan kaedah-kaedah dasar dalam ilmu tafsir sebagaimana mereka telah melakukannya dalam ilmu hadis dan juga ilmu fiqh.

Saya telah menulis tentang ilmu tafsir sebagai buku silibus para pelajar atau mahasiswa di kampus Universiti Al-Imam Muhammad bin Su’ud Al-Islamiyah. Lalu ada sebahagian pihak yang meminta kepada saya agar menyusun risalah ini (yakni buku Ushul fi At-Tafsir ini) secara berasingan dalam satu buku yang lain sehingga akan menjadi lebih mudah dengan perbahasan yang lebih fokus dan menyeluruh. Maka saya pun menyusunnya.

Saya memohon kepada Allah Ta’ala semoga memberikan kemanfaatan atas risalah saya ini.”

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net