Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tazkiyatun Nafs karya Ibnu Taimiyah

Tazkiyatun Nafs karya Ibnu Taimiyah
Terbitan: Darus Sunnah
Product Code: Darus Sunnah (14(5))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24.5 x 16.9 x 3

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM47.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tazkiyatun Nafs karya Ibnu Taimiyah | Judul Asal (‘Arab): Tazkiyatun Nafs | Penulis: Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah (Wafat: 728H) | Penerbit: Darus Sunnah | Penterjemah: M. Rasikh & Muslim Arif | Berat: 1kg | Muka Surat: 433 m/s. (Hard cover)


Tubuh manusia itu terdiri dari dua unsur: ruh dan jasad. Tidak hanya jasad yang perlu dipenuhi tuntutan keperluannya seperti makan, minum, dan seumpamanya. Akan tetapi, ruh juga memerlukan santapan dan nutrisi. Ini dapat dipenuhi dengan melakukan amalan-amalan hati sehingga mampu menjernihkan jiwa dan menyegarkan amal-amal yang lainnya.

Buku ini membahaskan tentang amalan-amalan hati sebagai sarana penyucian jiwa (tazkiyatun nafs), seperti ikhlas, redha, syukur, tawakal, qona’ah dan sabar. Juga penyucian diri dari penyakit-penyakit hati seperti riya’, iri, hasad, dengki, sombong, suka mencela dan bersangka buruk.

Walau hanya berbentuk segumpal darah, hati umpama pemimpin bagi jasad. Baik atau buruknya hati akan menentukan, mengatur dan mengendalikan tindak-tanduk seseorang. Hati yang bersih akan mengajak pemiliknya untuk selalu melaksanakan perbuatan yang baik. Demikian pula sebaliknya, hati yang dipenuhi noda-noda dosa dan hawa nafsu akan selalu mengajak pemiliknya kepada perbuatan yang buruk dan keji. Sebab, keputusan hati akan selalu diikuti dan dilaksanakan oleh jasadnya dan diterjemahkan melalui amalan anggotanya.

Alangkah bahagianya orang yang sentiasa memberikan santapan yang baik-baik kepada jiwanya, menyuntikkan nutrisi pada hatinya dengan petunjuk-petunjuk syar’i, sehingga terbentuklah peribadi dan akhlak yang bertaqwa, luhur, dan mulia.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net