Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Kurma Ruthab Yusuf Taiyoob

Kurma Ruthab Yusuf Taiyoob
Kurma Ruthab Yusuf Taiyoob
Terbitan: Yusuf Taiyoob
Product Code: Yusuf Taiyoob
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 16.1 x 10 x 5.9

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM13.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Item: Kurma Ruthab Yusuf Taiyoob | Diimport Oleh: Yusuf Taiyoob ADN. BHD. | Jenama: Kurma Madu Yuta | Berat: 650g (termasuk packaging) | Kandungan: Kurma Ruthab, 600gram.


Ruthab (kurma masak yang belum dikeringkan atau dijemur) adalah termasuk makanan yang baik-baik, mengenyangkan, lagi berkhasiat. Malah ia termasuk sebahagian buah-buahan yang barakah, makanan para Nabi, dan disebutkan oleh Allah dalam al-Qur’an sebagai sebahagian dari bentuk kesenangan.

Allah Subhanahu wa Ta’ala menyebutkan dalam firman-Nya tentang Maryam:

وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا كُلِي وَاشْرَبِي وَقَرِّي عَيْنًا

“Dan goyanglah pangkal pohon (kurma) itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah ruthab yang masak untukmu, maka makan, minum, dan bersenang hatilah kamu.” (Surah Maryam, 19: 25-26)

Dalam sebuah hadis sebagaimana riwayat Anas B. Malik radhiyallahu ‘anhu:

أُتِيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِقِنَاعٍ عَلَيْهِ رُطَبٌ، فَقَالَ: {مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا} [إبراهيم: 25]، قَالَ: هِيَ النَّخْلَةُ.

“Pernah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam diberikan bungkusan ruthab, lalu beliau pun berkata (membacakan satu ayat al-Qur’an):

“Perumpamaan perkataan yang baik adalah seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya (menjulang) ke langit, pohon itu memberikan buahnya pada setiap musim dengan izin Rabb-nya.” (Surah Ibrahiim, 14: 24-25) Beliau bersabda, “Itulah pohon kurma.” (Sunan at-Tirmidzi, no. 3119. Lihat juga Tafsir Ibnu Katsir)

Ibnul Qayyim rahimahullah (Wafat: 751H) menyebutkan secara khusus perihal ruthab ini dalam sebahagian kitab-kitab beliau seperti Zaadul Ma’ad dan Ath-Thibbun Nabawi. Beliau mengemukakan beberapa hadis tentangnya dan kemudian menjelaskan tentang sebahagian dari keutamaan buah ruthab tersebut.

Ummul Mukminiin ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha pernah menceritakan:

إِنْ كُنَّا آلَ مُحَمَّدٍ نَمْكُثُ شَهْرًا مَا نَسْتَوْقِدُ بِنَارٍ إِنْ هُوَ إِلَّا المَاءُ وَالتَّمْرُ

“Kami, keluarga Muhammad pernah tidak menyalakan dapur dengan api untuk tempoh sebulan lamanya, makanan kami ketika itu hanyalah air sejuk dan at-tamr (kurma kering).” (Sunan at-Tirmidzi, no. 2471)

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam pernah bersabda:

لَا يَجُوعُ أَهْلُ بَيْتٍ عِنْدَهُمُ التَّمْرُ

“Tidak akan kelaparan penghuni rumah yang di dalamnya memiliki at-Tamr (kurma kering).” (Shahih Muslim, no. 2046)

Kata Imam an-Nawawi rahimahullah (Wafat: 676H):

فيه فضيلة التمر وجواز الادخال للعيال والحث عليه

“Di dalam hadis ini terdapat petunjuk akan keutamaan kurma dan dibolehkan untuk menyimpannya untuk ahli keluarga serta anjuran menyimpannya.” (Syarah Shahih Muslim, 13/230)

Dari sini sahaja telah menunjukkan tentang keutamaan dan kelebihan kurma sebagai makanan yang baik, yang mampu menampung keperluan pemakanan harian bagi seseorang.

Banyak hadis-hadis yang lain yang mengkhabarkan bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam memang biasa memakan kurma. Sama ada untuk berbuka puasa, bersahur, atau selainnya.

Antaranya Anas B. Malik radhiyallahu ‘anhu berkata:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ، فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٌ، فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ

“Bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam berbuka puasa sebelum solat dengan beberapa biji ruthab, jika tiada ruthab maka beliau berbuka dengan beberapa biji tamr, jika tiada tamr maka beliau berbuka dengan beberapa tegukan air sejuk.” (Sunan at-Tirmidzi, no. 696)

Bahkan dalam hadis-hadis yang lain, Rasulullah dan para sahabatnya menjadikan kurma sebagai bekalan makanan di medan perang (rujuk: Shahih Muslim, 1910), selain itu kurma juga digunakan sebagai makanan untuk mentahnik bayi (rujuk: Shahih al-Bukhari, 5467, 3909, 5470), dianjurkan memakan kurma sebelum solat 'Ied al-Fithri (Shahih al-Bukhari, no. 953), dan banyak lagi contoh-contoh kelebihan kurma yang lainnya.

Selain itu, khasiat dan kebaikan ruthab atau kurma juga turut diperakui melalui banyak penelitian sains. Ia termasuk makanan yang ringkas, kaya dengan karbohidrat ringkas (yang mampu membekal tenaga segera),  dan mudah dihadamkan oleh sistem pencernaan tubuh.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net