Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Canda Nabi dan Orang-orang Soleh

Canda Nabi dan Orang-orang Soleh
Canda Nabi dan Orang-orang Soleh Canda Nabi dan Orang-orang Soleh Canda Nabi dan Orang-orang Soleh Canda Nabi dan Orang-orang Soleh
Terbitan: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: Pustaka Imam asy-Syafi'i (11(2))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 21 x 15 x 0

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM16.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Canda Nabi dan Orang-orang Soleh | Judul Asal: Al-Mizaah Aadaabu Wa Ahkamu | Penulis: As-Sayyid B. Ahmad Hamudah | Penerbit: Pustaka Imam Asy-Syafi'i | Berat: 200g | Muka Surat: 132 m/s.


Hidup terasa hambar dan suram tanpa gurauan dan canda. Sebagai pelengkap interaksi sosial, kewujudan perisa tambahan seumpama garam dalam masakan; perlu ditambahkan menurut kadarnya. Umumnya canda gurau mampu menjadi wasilah pengukuh persahabatan, penghibur kedukaan, dan menggalakkan kesan positif lainnya.

Lebih dari itu, canda-gurau seorang Muslim harus memiliki nilai ibadah di sisi Allah. Kerananya, canda-gurau perlu sesuai dengan syari'at Islam, serta wajib dilakukan dengan kadar kuantiti, kualiti, dan dilakukan dengan hikmah agar bertepatan dengan keadaan.

Buku ini hadir untuk menyempurnakan sekaligus mendidik canda-gurau di antara kita. Bentangannya yang lugas akan menyedarkan kita bahawa canda di dalam Islam tidak semestinya identik dengan ketawa dan jenaka, apalagi yang berbaur dengan dusta, tetapi sebaliknya perlu diadun dengan kebijaksanaan, kebenaran, dan kebijaksanaan.

Perbahasan buku ini akan membimbing kita kepada konsep canda-gurau yang bernilai ibadah di sisi-Nya. Isinya pun dilengkapi dengan penjelasan konsep canda di dalam Islam, jenis-jenis canda, kaedah-kaedah dalam bercanda, serta potret canda Nabi Shallallahu 'alihi wa Sallam, Sahabat, dan imam-imam Ahlus Sunnah wal Jama'ah dahulu hingga sekarang. Tertuang pula fatwa-fatwa berhubung dengan sebahagian canda yang umum dilakukan dan kupasan tentang hadis-hadis dhaif sekitar canda yang dinisbatkan kepada baginda Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam.

Dengan membaca buku ini, kita akan memahami senda gurau atau canda yang dibenarkan dalam Islam. Sehingga kita mampu memilih mana canda yang sewajarnya, mana canda yang harus ditinggalkan, dan mana canda yang sesuai diungkapkan. Dengan pemahaman itu pula, insya Allah ucapan dan perbuatan kita semakin terjaga.

Lebih istimewa apabila buku ini turut menyertakan contoh-contoh canda dan senda gurau Nabi bersama-sama para sahabatnya serta gurau senda orang-orang soleh terdahulu...

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net