Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Pendidikan Anak Dalam Islam

Pendidikan Anak Dalam Islam
Terbitan: Daar Ibnu 'Abbas
Product Code: Daar Ibnu 'Abbas (12(5))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 20.6 x 14.2 x 0.5

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM10.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Pendidikan Anak Dalam Islam | Judul Asal: Tarbiyatul aulad fii Dhawwil Kitab was Sunnah | Penulis: Syaikh ‘Abdussalam bin ‘Abdillah As-Sulaiman | Penerbit: Daar Ibnu ‘Abbas | Berat: 200g | Muka Surat: 90 m/s. (Soft cover)


Buku dengan judul (edisi terjemahan) “Pendidikan Anak Dalam Islam” di hadapan kita ini adalah sebuah risalah yang telah diterjemahkan dari karya tulis Syaikh ‘Abadussalam bin ‘Abdillah As-Sulaiman hafidzahullah dengan judul asalnya, “Tarbiyatul aulad fii Dhawwil Kitab was Sunnah”.

Di dalamnya menjelaskan petunjuk bagi para ibu dan bapa dalam membimbing dan mendidik putra-putri mereka, yang memang seharusnya diberi perhatian khusus oleh mereka.

Anak adalah anugerah Allah Subhanahu wa Ta’ala yang tiada taranya. Di satu sisi, anak adalah perhiasan bagi kedua orang tuanya, tetapi di sisi lain anak juga turut menjadi fitnah (ujian) bagi keduanya. Anak-anak yang soleh akan menjadi penyejuk kepada hati yang tentunya menjadi dambaan setiap ibu dan bapa.

Namun, setiap dambaan tersebut hanya akan menjadi sia-sia dan sekadar angan-angan jika tiada sebarang usaha yang benar ke arah itu. Oleh itu, jika kita menginginkan putra-putri kita menjadi anak yang soleh yang akan menjadi aset berharga sebagai tabungan kebaikan bagi kedua orang tua, menjadi generasi Rabbani idaman hati, maka hendaklah kita berusaha menempuh pelbagai sebab yang akan membawanya ke sasaran tersebut.

Bahkan, inilah yang menjadi kewajiban bagi setiap orang tua, iaitu mendidik putra-putrinya dengan tarbiyah (pendidikan) yang sahih di bawah pancaran cahaya Al-qur’an dan As-Sunnah.

Allah berfirman sebagaimana dalam Surah At-Tahrim:

“Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka...” (Surah At-Tahrim, 66: 6)

Dalam sebuah hadis dari ‘Abdullah bin ‘Amr, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

“Cukuplah seseorang dikatakan berdosa apabila dia tidak mengendahkan orang yang menjadi tanggungjawabnya.” (Sunan Abi Dawud, no. 1692)

Dengan membaca dan menyemak buku ini, insyaAllah akan kita dapatkan bimbingan Nabawiyyah yang akan membantu dalam mendidik putra-putri kita menjadi dzurriyah thayyibah (zuriyat keturunan yang baik-baik). Darinya kita akan memahami tunjang-tunjang penting dalam mencetak generasi Islami.

Semoga setelah kita mengetahuinya, Allah akan memberikan kemudahan serta taufik-Nya kepada kita agar dapat menerapkan dan mengamalkannya.

Adapun hidayah, hanyalah berada di tangan Allah Subhanahu wa Ta’ala semata. Setelah kita mencurahkan segala kesungguhan dalam usaha mendidik putra-putri kita tumbuh kembang di atas kebaikan dan taqwa, tak lupa pula agar kita sentiasa memanjatkan doa kepada Allah.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net