Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tarbiyatul Abna'; Bagaimana Nabi Mendidik Anak

Tarbiyatul Abna'; Bagaimana Nabi Mendidik Anak
Tarbiyatul Abna'; Bagaimana Nabi Mendidik Anak
Terbitan: Media Hidayah
Product Code: Media Hidayah
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 21 x 15 x 2

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM30.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tarbiyatul Abna'; Bagaimana Nabi Mendidik Anak | Judul Asal ('Arab): Fiqh Tarbiyatul Abna' wa Tha'ifatu min Nasho'ihil Atibbaa'i | Penulis: Musthafa Al-'Adawi | Penerbit: Media Hidayah | Berat: 360g | Muka Surat: 392m/s.


Buku ini judul asalnya adalah: Fiqh Tabiyah al-Abna' wa Thaifah min Nasha'ihi al-Athibba'i, karya Syaikh Musthofa al-'Adawi. Buku ini menyusun sebuah perbahasan yang sangat penting dan bermanfaat di dalam hal-ehwal memberi didikan kepada anak-anak berdasarkan panduan dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam. Setiap kaedah diperbahaskan dari sudut fiqh, adab, dan akhlak.
 
Dari sudut nilai ilmiyah, perbahasan ini disusun berpandukan al-Qur'an, hadis-hadis atau sunnah-sunnah Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam, petunjuk para Sahabat, Tabi'in, dan para ulama yang mengikuti jejak para salafush Soleh.
 
Semoga dengan kehadiran buku ini, ia akan membantu kita terutama para ibu bapa di dalam mengorak dan menyusun langkah mendidik anak-anak. Buku ini turut dilengkapi dengan beberapa buah nasihat dari pakar di dalam bidang kesihatan yang khusus ditujukan untuk para ibu sebagai panduan di dalam mendidik dan menjaga kesihatan anak-anak.
 
Secara ringkas, antara yang dimuatkan di dalam buku ini adalah seperti 1 - Persoalan doa dan hidayah buat anak-anak, 2 - Doa para Nabi, 3 - Faktor-faktor kebaikan ibu bapa memberi kesan kepada anak-anak, 4 - menyambut anak yang baru dilahirkan, 5 - Persoalan belaian dan kasih-sayang, 6 - Aqiqah, 7 - Waktu bermain anak-anak, 8 - Paraktikal Adab-adab kepada anak-anak, 9 - Persoalan penerapan aqidah, 10 - Akhlak ketika menghadap makanan, 11 - Kematangan, Tanggungjawab dan peranan ibu bapa, 12 - Solat dan asas-asas agama yang lain, 13 - Memperkenalkan anak-anak kepada para Nabi dan tokoh-tokoh ulama dari kalangan para sahabat dan seterusnya, 14 -Memperaktikkan nasihat Luqman di dalam al-Qur'an, 15 - Pakaian anak-anak, 16 - Pendidikan anak-anak, 17 - Bagaimana menghadapi fitnah dan serangan pemikiran, 18 - Nasihat-nasihat kesihatan dan pemakanan dari para doktor.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net