Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ringkasan Ahkamul Jana’iz, Panduan Mudah Mengurus Jenazah

Ringkasan Ahkamul Jana’iz, Panduan Mudah Mengurus Jenazah
Terbitan: Daar Ibnu 'Abbas
Product Code: Daar Ibnu 'Abbas
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 22 x 14.6 x 1.1

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM27.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ringkasan Ahkamul Jana’iz, Panduan Mudah Mengurus Jenazah | Judul Asal (‘Arab): Talkhis Ahkamul Jana’iz | Penulis: Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani rahimahullah | Penerbit: Daar Ibnu ‘Abbas | Berat: 350gram | Muka Surat: 224 m/s. [Disediakan oleh Atsar Ent., www.atsar.ilmusunnah.com]


Ini adalah termasuk satu lagi risalah ilmiyah milik Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani rahimahullah (Wafat: 1420H). Kitab ini berjudul Talkhis Ahkamul Jana’iz.

Kitab ringkas ini menjabarkan hukum-hakam berkaitan jenazah, bermula dari detik-detik menjelang kematian sampailah ke pasca pengebumian jenazah. Dengan harapan buku semoga ini menjadi rujukan dan pedoman praktis berkaitan hukum-hukum tersebut lebih-lebih lagi dalam keadaan hari ini yang mana ilmu berkaitan pengurusan jenazah ini sangat-sangat diabaikan oleh masyarakat.

Tidak dinafikan bahawa merujuk langsung ke kitab asal beliau yang berjudul Ahkamul Jana’iz wa Bid’atuha dengan membaca dan menguasai keseluruhan kandungannya adalah termasuk suatu yang lebih disukai dan sempurna, namun tidak semua orang mampu melakukannya, dan ia bukanlah suatu yang mudah. Oleh kerana itulah, dengan hadirnya edisi ringkasan ini insyaAllah akan lebih membantu para pembaca mencerna kandungan-kandungan penting yang wajib difahami, lalu mengamalkannya. Namun untuk mendapatkan perincian yang lebih baik dan ilmiyah terutamanya dari aspek perbahasan takhrij hadis, ulasan fiqh perbandingannya, dan huraian serta kajian yang lebih detail, adalah dicadangkan para pembaca mendapatkan edisi asal dengan judul disebutkan.

Semoga Allah Subhanahu wa Ta’ala memberikan kemanfaatan bagi penulis, penterjemah, editor, dan semua pihak yang membantu penerbitan dan penyebaran buku ini, baik di dunia mahupun di akhirat. [Disediakan oleh Atsar Ent., www.atsar.ilmusunnah.com]

Semoga bermanfaat.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net