Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Tasyabbuh Yang Dilarang Dalam Fikih Islam

Tasyabbuh Yang Dilarang Dalam Fikih Islam
Terbitan: Darul Falah
Product Code: Darul Falah
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24 x 16 x 3

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM60.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Tasyabbuh Yang Dilarang Dalam Fikih Islam | Judul Asal ('Arab): at-Tasyabbuh al-Manhy fii al-Fiqhi al-Islam | Penulis: Syaikh Jamil B. Habib al-Luwaihiq | Penerbit: Darul Falah | Berat: 900g | Muka Surat: 575m/s.


Tasyabbuh atau perbuatan seseorang dalam menyerupai sesuatu kaum (yang kafir) tertentu dari mana-mana sifat atau karektor mereka adalah dilarang dalam syariat Islam. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam bersabda:
 
“Sesiapa menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk sebahagian dari mereka.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)
 
Kehidupan kaum Muslimin di zaman ini telah banyak menyerupai orang-orang kafir terutamanya dari kalangan Nasrani (Kristian) dan Yahudi, juga para ahli bid’ah, orang-orang fasiq, dan ahli maksiat. Tidak dapat dinafikan bahawa perbuatan tasyabbuh ini berupaya membentuk seseorang Muslim untuk mencintai orang-orang kafir, ahli bid'ah, dan para pelaku maksiat. Bahkan ada sebahagian dari kaum Muslimin, merasa bangga bertasyabbuh kepada mereka (orang-orang kafir, ahli bid'ah, dan ahli maksiat). Na’udzu billah min dzalika.
 
Buku ini asalnya adalah hasil tesis milik penulis bagi Program Pasca Sarjana Syari’ah, Fakulti Syari’ah dan Pengajian Islam di Universiti Ummul Qura, Makkah Al-Mukarramah dalam rangka meraih kelulusan master dengan predikat mumtaz (cum laude).
 
Jamil B. Habib al-Luwaihiq, selaku penulis membentangkan aspek teori berkaitan tasyabbuh yang dilarang dengan dilengkapi golongan yang dilarang melakukan tasyabbuh terhadap mereka serta pelbagai hikmah larangan tersebut. Penulis memulakan tulisannya dengan mentakhrij hadis-hadis berkaitan tasyabbuh, kemudian beliau menjelaskan pengertian tasyabbuh serta perkara-perkara yang termasuk dan tidak termasuk di dalam soal tasyabbuh ini.
 
Keunggulan buku ini mencakupi tujuh puluh enam permasalahan tasyabbuh dalam fiqh Islam. Di antara perkara tasyabbuh yang dibincangkan oleh penulis adalah merangkumi aspek:
 
Thaharah dan bejana-bejana, adzan dan waktu-waktu solat, tata cara solat, tempat ibadah, hari-hari besar (atau perayaan), pengurusan jenazah, puasa, haji, makan, minum, salam dan duduk.
 
Demikian pula tasyabbuh dalam berpakaian dan perhiasan, adab, memberikan nama-nama asing pada anak-anak kaum Muslimin dan kebiasaan bersandar kepada kalender Miladiah (Masihi) dan bukan kepada kalender Hijriah. InsyaAllah, pelbagai bentuk perkara tasyabbuh yang telah membudaya di tengah-tengah kaum Muslimin tergambar jelas melalui buku ini.
 
Sekaligus tulisan ini membantu kita dalam membuat penilaian dan memberi kefahaman di antara bentuk-bentuk tasyabbuh yang dimaksudkan dalam hadis larangan tersebut. Kepada Allah jualah kita memohon pertolongan dan hidayah-Nya.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net