Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ensiklopedi Fiqih Praktis

Ensiklopedi Fiqih Praktis
Ensiklopedi Fiqih Praktis Ensiklopedi Fiqih Praktis Ensiklopedi Fiqih Praktis
Terbitan: Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: Pustaka Imam asy-Syafi'i
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 30 x 21 x 18

ISBN:
Availability: Out Of Stock
Price: RM280.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ensiklopedi Fiqih Praktis | Judul Asal ('Arab): Al-Mausuu'ah al-Fiqhiyyah al-Muyassarah fii Fiqhil Kitaab was Sunnah al-Muthahharah | Penulis: Syaikh Husain B. ‘Audah al-‘Awaisyah | Penerbit: Pustaka Imam asy-Syafi'i | Berat: 6.5kg | Muka Surat: 3 Jilid lengkap. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]


Begitu banyak buku-buku fiqh yang telah disusun oleh para ulama dan diterbitkan di pelbagai belahan dunia Islam. Namun, tidak banyak yang melakukan penyampaian secara ringkas dan padat. Sebahagian besarnya ditulis dengan panjang lebar dan berjilid-jilid tebal sehingga memenatkan dan menyukarkan para pembaca untuk melakukan semakan terhadap tajuk-tajuk tertentu (atau persoalan berkaitan) yang dicari. Belum lagi perbahasan perbandingan mazhab sebahagian penulis yang begitu panjang berjela yang seringkali mewarnai sepanjang pembahasan buku berkonsep seperti ini (secara umumnya).
 
Buku Ensiklopedi Fiqih Praktis yang ditulis oleh Syaikh Husain bin ‘Audah al-‘Awaisyah ini membentangkan perbahasan fiqih secara ringkas dan padat, serta berusaha membebaskan diri dari keterikatan bentuk-bentuk fiqih yang berorientasi kepada mazhab tertentu, dengan mengembalikan dasar-dasar hukumnya hanya kepada al-Qur'an dan as-Sunnah serta pendapat-pendapat ulama yang sejalan dengan al-Qur'an dan as-Sunnah sebagai penguat. Itulah salah satu kelebihan yang terdapat pada buku ini. [Hak cipta Atsar Enterprise, www.atsar.ilmusunnah.com. Tidak dibenarkan membuat salinan tanpa kebenaran]
 
Di antara keistimewaan lainnya, hadis-hadis yang dijadikan hujjah (acuan) dalam buku ini berstatus sahih atau hasan menurut penilaian/takhrij Syaikh al-Albani rahimahullah, seorang ilmuan hadis abad ini, sehingga mampu menenangkan para pembaca. Dan, buku ini wajar (sangat baik) dijadikan rujukan fiqih mutakhir kerana mencakupi asas-asas perbahasan fiqih yang wajib diketahui oleh setiap individu.
 
Termasuk isi kandungannya adalah kupasan lengkap thaharah (bersuci), solat dan kepelbagaiannya, zakat dan jenis-jenisnya, puasa dan hukum hakamnya, pengurusan jenazah dan sunnah-sunnahnya, perlaksanaan haji dan umrah, perbahasan nikah, talak, hal-ehwal hukum hudud, jinayat, diyat, qasaamah (sumpah), qadzaf, sampailah kepada hukum perundangan ta'zir.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net