Senarai Penerbit
Categories
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Ringkasan Syu'abul Iman karya Al-Baihaqi

Ringkasan Syu'abul Iman karya Al-Baihaqi
Terbitan: Pustaka Azzam
Product Code: Pustaka Azzam (2(5))
Ukuran Buku: (Tinggi x Lebar x Tebal)(cm) 24 x 17 x 2

ISBN:
Availability: In Stock
Price: RM89.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Judul: Ringkasan Syuabul Iman | Judul Asal (Arab): Mukhtashar Syu'abul ImanJudul: Al-Imam Al-Baihaqi rahimahullah | Penulis: Imam Abu al-Ma'ali 'Umar B. 'Abdurrahman al-Qazwaini | Penerbit: Pustaka Azzam | Berat: 900g | Muka Surat: 617 m/s.


Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Salam bersabda (maksudnya):

Iman itu ada tujuh puluh atau enam puluh cabang lebih, yang paling tinggi, (atau yang paling utama) adalah kalimat laa ilaaha illallaah (tiada tuhan yang berhak disembah dengan benar melainkan Allah) dan yang paling rendah adalah menyingkirkan gangguan dari jalanan, dan malu adalah sebahagian dari iman.
 
al-Bukhari meriwayatkannya dengan lafaz:
 
“... iman itu ada enam puluh cabang lebih dan malu adalah sebahagian dari iman.
 
Cabang-cabang iman, atau lebih dikenal dengan sebutan Syu'ab al-Iman dalam istilah agama, antaranya diambil dari hadis Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam di atas.
 
Dalam menjelaskan sabda Nabi ini, para ulama telah berusaha keras menafsirkan dan memberi satu per satu cabang-cabang imam yang dimaksudkan, dan salah satu ulama yang mendalami masalah ini adalah Imam al-Baihaqi rahimahullah (Wafat: 458H).
 
Dalam bukunya yang berjudul Syu'ab al-Iman (Cabang-Cabang Iman), beliau membentangkan satu per satu cabang-cabang imam tersebut secara terperinci.
 
Setelah itu muncullah inisiatif daripada Imam al-Qazwaini rahimahullah (Wafat: 699H) untuk meringkaskannya supaya lebih mudah untuk difahami masyakarat Islam secara umum, sehingga hadirlah buku yang berjudul Mukhtashar Syu'ab al-Imam (Ringkasan Syu'ab al-Iman) ini.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net