Senarai Penerbit
Maklumat Akaun

Dapatkan Sekarang

Al-Kaba'ir, Dosa-dosa Yang Membinasakan

Al-Kaba'ir, Dosa-dosa Yang Membinasakan
Terbitan: Darus Sunnah
Availability: In Stock

Dimensions(cm)(L x W x H): 24.00 x 17.00 x 3.00
Weight(kg):  1.200

Price: RM70.00
Qty:  
   - OR -   

Judul Asal: Al-Kaba'ir, Dosa-dosa Yang Membinasakan | Penulis: Al-Hafiz Adz-Dzahabi rahimahullah (Wafat: 748H) | Penerbit: Darus Sunnah | Berat: 1.2kg | Muka Surat: 497 m/s.


Dosa adalah apabila melakukan setiap jenis perbuatan yang melanggar aturan dan ketetapan hukum Allah. Dosa yang dilakukan boleh menjadi sebab diturunkan siksa sama ada secara khusus mahupun kepada pelakunya. Sekiranya siksa yang diturunkan atau yang diancamkan kepada pekaku dosa adalah bersifat khusus, maka ia termasuk jenis dosa-dosa yang besar dan berat. Ini adalah seperti dosa zina, membunuh, dan selainnya. Manakala dosa-dosa kecil adalah dosa yang padanya tiada ancaman siksa yang bersifat khusus. Namun, dosa-dosa kecil sekiranya dilakukan secara rutin, ia akan mengumpul menjadi dosa yang besar.
 
Dosa adalah merupakan tipu daya syaitan yang sering dimasukkan ke dalam hati-hati manusia supaya mereka selalu melakukannya, dan akhirnya meremehakannya. Sebenarnya, kita sama sekali tidak boleh mengambil sikap meremehkan dosa walaupun yang kecil. Kerana dosa-dosa kecil yang dilakukan secara berulang-ulang atau berterusan akan menjadi dosa yang besar.
 
Buku yang diambil dari Syarahan Syaikh Muhammad B. Soleh 'Utsaimin ini adalah merupakan penjelasan terhadap Kitab Al-Kaba'ir tulisan Imam Adz-Dzahabi. Buku ini memberi penjelasan berkaitan jenis-jenis amal perbuatan yang termasuk ke dalam kategori dosa besar dengan merujuk kepada dalil-dalil Al-Qur'an, As-Sunnah dan perkataan para sahabat.
 
Semoga buku ini dapat menjadi nasihat yang bermanfaat dan peringatan kepada kita semua untuk sentiasa menjaga diri dari perbuatan dosa. Tidak ada seorang pun yang luput dari kesalahan dan dosa, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesalahan (dosa) adalah mereka yang mahu bertaubat kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Semak Cara Membuat Belian dan Pesanan

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad            Good

Enter the code in the box below:Facebook Comments ()
© 2014 ATSAR Enterprise | Galeri Ilmu Ahli Sunnah. All Rights Reserved.

Website tuned by fidodesign.net